Wat?

Sommige mensen zijn van mening dat er slechts één soort hypnose is: zelfhypnose. Zelfs onder begeleiding van een hypnotiseur is het de cliënt zelf die toestaat dat de trance ontwikkelt en laat bestaan. Dus iedere vorm van hypnose begint toch eigenlijk in de eerste plaats steeds bij de gehypnotiseerde zelf, maar aangezien suggesties van anderen dit kunnen teweegbrengen laat men zich dan eigenlijk begeleiden in de zelfhypnose. Zonder aandacht te schenken aan een vreemde suggestie zal geen hypnose intreden. Anderen stellen dat er twee soorten hypnose zijn: zelfhypnose, waarbij men zichzelf in de hypnotische toestand brengt, ook autosuggestie genoemd  en de gewone  hypnose waarbij een hypnotiseur de hypnotische toestand tot stand brengt.

Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten, maar ook voor sportprestatieverbetering. De patiënt wordt door de hypnotherapeut door middel van voornamelijk verbale communicatie in een lichte trance gebracht maar behoudt de controle over zichzelf.

De gedachte achter hypnotherapie is dat de patiënt onder hypnose gemakkelijker contact kan maken met het onderbewustzijn dan in het dagelijks leven mogelijk is omdat het rationele bewustzijn dat belemmert. Door contact met onbewuste gevoelens en ideeën krijgt de patiënt (meer) inzicht in de eigen behoeften en mogelijkheden. Met de verkregen informatie zou een proces van genezing in gang gezet kunnen worden.

Volgens hypnotherapeuten zijn er geen speciale eigenschappen nodig om onder hypnose te kunnen raken en is deze behandelingmethode voor vrijwel iedereen geschikt, maar in het algemeen wordt hypnotherapie niet toegepast bij psychotische en ernstig depressieve patiënten. In de loop der tijd is bij hypnotherapie minder de nadruk komen te liggen op de diepe hypnotische trance zoals die in de klassieke hypnotherapie gebruikelijk is, en zoals die in films nog vaak wordt voorgesteld: de patiënt in diepe slaap op de sofa. Bij neo-klassieke en moderne hypnotherapie wordt er gewerkt met een veel minder diepe trance, waardoor de patiënt een veel actievere rol kan innemen.

Hypnotherapie is één van de oudste vormen van psychotherapie. Het is niet meer zozeer de hypnose die centraal staat maar eerder een verbale therapie, waarbij een lichte vorm van  trance, een lager bewustzijnsniveau gebruikt wordt voor verschillende doeleinden. Je bereikt zo delen van jezelf waar je met je rationele bewustzijn geen toegang toe hebt. Onbewuste processen worden bewust gemaakt, doordat de hypnotherapeut zich direct richt tot je onderbewuste. Fysiologische (lichamelijke) processen kunnen hierdoor bewust worden beïnvloedt. Met andere woorden worden vermogens als het stimuleren van genezende processen in het lichaam aangesproken.

Maar denk ook aan het omgaan met emoties, en het beter kunnen gebruiken van lichamelijke en geestelijke capaciteiten. De therapeut helpt je op weg, de genezing doe je zelf! Ieder mens is anders. Doordat de hypnotherapeut ook ruim gebruik maakt van gesprekstechnieken, probleemverkenningen en verwerkingen, is de trance op de conventionele wijze niet altijd een must meer en krijgt deze vorm van therapie een ruim karakter.

Één van de meest voorkomende kenmerken van mensen met seksuele problemen, zowel mannen als vrouwen, is negatieve evaluatie. Er is sprake van een soort negatieve zelfhypnose wat voor een negatieve bevestiging zorgt, met betrekking tot jezelf: " Ik faal op seksueel gebied; ik ben een seksuele mislukkeling." Als een vertrouweling, zoals beste vriendin of vriend of therapeut, zou vragen wat er dan in ze opkomt als ze aan seksproblemen denken, komt er vaak het antwoord: " Dit wordt nooit goed; ik kan dat stomme lichaam van mij niet dwingen; ik zie mezelf weer mislukken " en dergelijke.  Door positieve bewustwording kan men negatieve zelfhypnose (jezelf onbewust opzadelen met negatieve gevoelens omtrent seks)  ombouwen tot positieve zelfhypnose.

Een van de zaken waarvoor hypnotherapeuten aangeven dat het kan werken is bij  impotentie, erectiestoornissen of vroegtijdige zaadlozingen.  Door autosuggestie kan faalangst bestreden worden wat vaak oorzaak is van erectieproblemen of seksuele faalangst in het bijzonder. Het is wel belangrijk eerst een medisch onderzoek te ondergaan en te onderzoeken of er geen lichamelijke oorzaak is voor vroegtijdige ejaculatie of erectiestoornis (impotentie). Bij vrouwen zou aseksualiteit en vaginisme en niet door lichamelijke oorzaken veroorzaakte pijn bij geslachtsgemeenschap door hypnotherapie verholpen kunnen worden.

Wat ook voorkomt bij zowel mannen als vrouwen is lage sekslust / lage libido, ook wel bekend als hypoactief seksueel verlangen, waarbij er een algemeen gebrek is aan seksuele verlangen.

Zelfhypnose

Door je eigen seksuele ervaringen bouw je een zelfbeeld op, die zowel positieve als negatieve invloed kan hebben tijdens het bedrijven van de liefde. Als daar vanuit het verleden ervaringen bijzitten, waar je geen goed gevoel over hebt gehouden, is het goed mogelijk dat deze negatieve ervaringen je belemmeren een goede seksuele relatie te hebben, op dit moment bij je huidige partner. Met zelfhypnose is het mogelijk deze negatieve gedachten om te buigen naar positieve gevoelens. Een hypnotherapeut leert je jezelf onder hypnose brengen om die negatieve gevoelens om te keren naar positieve gevoelens.

Hypnotherapie en hypnose worden in de gezondheidszorg onder andere toegepast door medische specialisten zoals chirurgen, anesthesisten, radiologen, artsen en tandartsen. In de geestelijke gezondheidszorg maken psychiaters en psychologen veelvuldig gebruik van deze technieken. De hypnotherapeut is gespecialiseerd in het werken met deze technieken terwijl de cliënt/patiënt in trance is en werken steeds meer samen met medisch specialisten. Hypnotherapie en daarbij gebruikte technieken kunnen goed samengaan met vele andere vormen van therapie, zoals: Haptonomie, Homeopathie, Acupunctuur, Fysiotherapie, Voetreflexzonetherapie, Iriscopie, Psychologische en Psychiatrische begeleiding, Ademtherapie, Aromatherapie, Lichaamswerk, Mensendieck, etc. De zorgverzekeraars zien hypnotherapie wel als een alternatieve geneeswijze.

Regressietherapie/reïncarnatietherapie gekoppeld aan hypnotherapie

Sommige hypnotherapeuten gebruiken hypnose als regressietherapie en/of reïncarnatietherapie. Regressie betekent letterlijk ‘teruggaan in de tijd’. Wanneer onder hypnose teruggegaan wordt naar het verleden, naar de oorsprong van een klacht, spreken we van regressietherapie. Regressietherapie is dus een vorm van hypnotherapie, waarbij de therapeut gebruik maakt van de therapeutische trance om zijn cliënt te begeleiden naar gebeurtenissen uit het verleden, die de oorzaak zijn van huidige problemen of klachten. Soms heb je een bewuste herinnering aan het ontstaansmoment van de klacht, soms ook niet. Ervaringen die later voor klachten kunnen zorgen, kunnen te vinden zijn in dit leven, van dingen die gisteren nog voorgevallen zijn, tot je prille kinderjaren, en nog veel verder terug tot de periode in de baarmoeder (prenatale periode). Zo kan het zijn dat je plots weer op het schoolplein staat en uitgelachen wordt door die ene jongen, opnieuw in de wieg ligt of met je mond vol tanden in de vergadering zit met je collega’s. Het komt tevens regelmatig voor dat een belangrijk ontstaansmoment zich bevindt in een vorig leven, we spreken dan van reïncarnatietherapie. Reïncarnatietherapie vormt dus een onderdeel van regressietherapie.

Werkt het ?

Volgens de Britse hypnotherapeute Ailsa Frank werkt hypnose zo goed omdat het de diepere gebieden van het brein aanpakt.  Ons onderbewustzijn maakt dat we handelingen kunnen uitvoeren als veters knopen of autorijden, maar het controleert ook onze emotionele gewoontes en reacties.  Zo kan hypnose de gevoelens die mensen voor een ex-partner koesteren, veranderen. Het voordeel is dat het erg snel gaat, met 1 of 2 sessies van anderhalf uur beloven therapeuten al een groot verschil.
Professor Michael Heap is een psycholoog die zelf cursussen hypnotherapie volgde. Hoewel hij denkt dat hypnose mensen met emotionele problemen en fobieën kan helpen, bestaat er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze theorie ondersteunt. “Het kan zijn dat hypnotherapie een sterk placebo-effect heeft. Door het geloof dat iets hen beter zal maken, merken de mensen ook daadwerkelijk een verschil.”

Bronnen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypnotherapie

http://www.hypnotherapienederland.nl/hypnotherapie.htm

http://www.hypnosepraktijk.net

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/

http://www.praktijkessentie.nl/hypnose-en-regressietherapie/

http://relatie.blog.nl

 

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites met meer info over de beschreven therapie. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie.

http://www.hypnotherapienederland.nl/hypnotherapie.htm

http://www.hypnosepraktijk.net

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/

http://www.hypnotherapy-directory.org.uk/

http://www.trance-art.nl/literatuur/artikelen/voorouderregressie/

 

 

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de therapievorm om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die deze therapievorm toepassen. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die met deze methode werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op therapievorm' uit het menu aan de rechterkant.


logo creative commonsDisclaimer en copyrights klik hier  © De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). De informatie/foto's werden soms (letterlijk) ontleend aan andere internet/literatuurbronnen of zijn aangepast naar andere internet/literatuurbronnen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Er is geen enkel commercieel, doch louter een informatief en educatief opzet. De seksuologische hulpverleners op deze site zijn hier gratis geplaatst en betalen hiervoor geen vergoeding. Enkel professioneel afgestudeerde seksuologen en seksuologische hulpverleners kunnen opgenomen worden in de databank.  Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be  met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden.

Kennis is er om te delen, niet om te bezitten.