Overspel/Vreemd gaan van de partner/ontrouw

Wat

1 op de 4 relaties krijgt te maken met overspel
De cijfers lopen sterk uiteen. Sommige onderzoeken spreken over meer dan de helft, andere over 10 %. In Vlaanderen zou het gaan om een kwart van de relaties.
1 op de 10 kinderen is buitenechtelijk verwekt
Algemeen wordt aangenomen dat 10 % van de kinderen een andere biologische vader heeft. Ook daar variëren de prevalentiecijfers tussen 1 en 30 %.
Mannen en vrouwen gaan even vaak vreemd
Vrouwen gaan niet minder vreemd dan mannen maar zijn wel beter in het verbergen van hun overspel. Als een vrouw overspel pleegt is de kans groter dat er een scheiding volgt.
Koppels met kinderen gaan bijna dubbel zo vaak vreemd
Ook over dat cijfer bestaat geen consensus, maar een recente bevraging indiceerde wel dat ouders met jonge kinderen vaker overspel zouden plegen dan koppels zonder kinderen.

De vraag wat vreemdgaan nu precies is, is minder makkelijk te beantwoorden dan je zou denken. Voor sommigen is een zoen al over de grens. Voor anderen is er pas sprake van vreemdgaan als je verliefd bent.  Vreemdgaan is het aangaan van een seksueel georienteerd contact buiten je vaste relatie, waarvan je weet dat je partner dat niet accepteert als hij of zij op de hoogte zou zijn. Om die reden vindt vreemdgaan per definitie stiekem plaats.  Vreemdgaan is het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner. Vaak wordt dit gezien als immoreel gedrag.

Uit onderzoek komen zeer wisselende cijfers naar voren over het percentage mensen dat wel eens vreemdgaat. Dit is een logisch gevolg van het feit dat er geen duidelijke definitie is van wanneer er sprake is van seks. Het ene onderzoek vindt kussen voldoende, het andere onderzoek beperkt de definitie van vreemdgaan tot geslachtsgemeenschap. Ook zijn mensen veelal niet erg open over hun seksuele activiteiten, waardoor de resultaten van enquêtes sterk afhangen van de manier waarop de respondent bevraagd is.

Wanneer iemand die getrouwd is vreemdgaat spreken we ook wel van een buitenechtelijke relatie of echtbreuk. Vrijwel iedereen die een relatie krijgt, spreekt in het begin van die relatie af dat die liefde exclusief is: geen gerommel met anderen. Waar de grens ligt, wat wel mag en wat echt niet door de beugel kan, wordt door partners vaak onderling afgesproken. De mate waarin je elkaar vertrouwt, speelt daarin een rol. Ben je onzeker over je relatie, dan zie je een vriendschappelijke knuffel van een collega al als bedreigend. Maar wanneer je je partner blind vertrouwt, dan heb je er waarschijnlijk geen problemen mee als hij of zij bij een goede vriend (m/v) blijft slapen. Heel veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met ontrouw binnen hun relatie of huwelijk. De angst om de partner te verliezen is groot. Vooral omdat het de laatste tijd vrij normaal schijnt te zijn om vreemd te gaan, zowel seksueel vreemdgaan als emotioneel vreemdgaan. De angst ontstaat voornamelijk uit het feit dat de kans bestaat dat men gedwongen afscheid moet nemen van de vaste (huwelijks) partner. Afscheid nemen is hard, zelfs als het van een ontrouwe partner is.

Als het over vreemdgaan gaat, dan wordt er vaak meteen gedacht aan mannen die vreemdgaan. Dit zou komen omdat er meer mannen topfuncties bekleden dan vrouwen, aldus het NRC Handelsblad. Als er meer vrouwen aan de top zouden komen, dan zouden zij vaker vreemdgaan. Uit het onderzoek van de Tilburgse psychologen komt naar voren dat hoe machtiger deelnemers zich voelen, hoe positiever zij antwoorden op de latere vraag of ze ooit zouden overwegen hun partner te bedriegen met een ander. Hoe machtiger zij zich voelen, hoe groter dat de kans is volgens hen dat ze wel eens stiekem seks zouden hebben gehad met een ander dan hun eigen partner. In totaal hebben er 1275 Intermediair lezers met een baan meegedaan aan het onderzoek. 46% van deze mensen waren vrouwen. In totaal bestond de vragenlijst uit 200 vragen. Een kwart van de deelnemers heeft aangegeven dat ze wel eens ontrouw zijn geweest. Hierbij is opmerkelijk dat er geen verschillen waren tussen mannen en vrouwen.

Er bestaan verschillende motieven die ten grondslag liggen aan vreemdgaan. Lange afwezigheid van een van de partners verhoogt het risico. Soms vindt men de vaste partner (seksueel) niet interessant (meer). Dit kan komen doordat er een zekere sleur of routine in de seks is gekomen en wil men "iets nieuws", maar het kan er ook mee te maken hebben dat men seksuele voorkeuren heeft waar de partner niet aan mee wil werken. Ook kan het te ver uit elkaar liggen van de levens van beide partners leiden tot vreemdgaan met iemand met wie men simpelweg meer gemeenschappelijk heeft. Verder zijn sommigen trots op het feit dat ze vreemdgaan en doen het om er later over op te scheppen bij vrienden en collega's. Ook moeten vooral verliefdheid en de spanning of de kick van het gevaar betrapt te worden niet worden onderschat. Ten slotte is het mogelijk dat het vreemdgaan gewoon het begin is van een nieuwe relatie, die "overlapt" met de vorige.

Daarentegen zijn er ook verschillende factoren die kunnen indiceren dat de partner wel eens zou kunnen vreemdgaan:

  • Hij of zij gedraagt zich anders dan voorheen;
  • Hij of zij is opeens op ongewone tijden afwezig;
  • Je partner is veel met zijn/haar uiterlijk bezig de laatste tijd, gaat veel naar de sportschool, shopt veel nieuwe kleren en ondergoed en gaat vaak naar de kapper,
  • Je partner is de laatste tijd op rare tijden afwezig,
  • Je partner ontvangt telefoontjes die niet voor jouw oren bestemd zijn,
  • Je partner sluit haastig vensters van de computer zodra jij de kamer binnen komt,
  • Je partner is plotseling bijzonder geïnteresseerd in je werkrooster en op welke tijden je wel of niet thuis bent,
  • Je partner neemt bij thuiskomst direct een douche,
  • Je partner verandert direct bij thuiskomst van kleding,
  • Je partner besteedt uren voor de spiegel, vroeger amper,
  • Je partner wist direct na het lezen een pas ontvangen sms bericht,
  • Je partner beantwoordt zijn mobiel niet in jouw bijzijn nadat hij/zij gezien heeft wie er belt,
  • Hij of zij gedraagt zich schichtig;
  • Haren, of parfum-/aftershavelucht van een ander, hoewel dit niet per se door vreemdgaan hoeft te zijn veroorzaakt;
  • Er slingeren voorwerpen die niet aan een van de partners behoren rond in de woning;
  • Hij of zij heeft ineens veel minder of soms nu juist meer seksuele belangstelling voor de partner.
  • Je partner toont geen enkele interesse in jouw dag,
  • Je partner is mijlen ver weg met zijn gedachten,
  • Je partner heeft de laatste tijd geregeld en vaak overwerk te doen,
  • Je partner heeft een nieuw emailadres buiten zijn reguliere in gebruik genomen,
  • Je partner is zenuwachtig en is nerveus.

 
Zwijgen of opbiechten?
Sommige mensen spreken met elkaar af dat je een slippertje maar beter niet aan elkaar kunt vertellen, maar over het algemeen spreken partners af dat ze hun ontrouw eerlijk opbiechten. Helaas is er nogal een grote kloof tussen theorie en praktijk. Overspel wordt vaker verzwegen dan eerlijk opgebiecht. Om die reden zijn er ook weinig betrouwbare cijfers over overspel.

Fantaseren en masturberen, waarbij je aan iemand anders dan je partner denkt, is iets dat vrijwel iedereen doet. Technisch gezien valt het niet onder vreemdgaan, maar veel mensen voelen zich er wel schuldig over. Dat geldt ook voor het kijken naar porno of het hebben erotische dromen. Wanneer je partner daarvan op de hoogte is, geeft dat vaak een vervelend gevoel. Hij of zij kan het idee krijgen niet (goed) genoeg te zijn, maar het is echter een normaal onderdeel van de menselijke seksualiteit.

Schuldgevoel
Er zijn allerlei redenen om vreemd te gaan. Van verliefdheid tot behoefte aan troost. Of je de grens over wilt gaan, is een keuze die je zelf maakt. Wat zijn de risico's en wil je dat risico lopen? Iets waar je vrijwel zeker mee te maken krijgt als je vreemdgaat is schuldgevoel naar je partner toe. Je bent niet eerlijk, en dat knaagt. Om schuldgevoel een plekje te geven valt voor veel mensen niet mee. Voor sommigen is het knagende schuldgevoel uiteindelijk de reden dat zij toch maar vertellen dat ze seks hebben gehad met een ander.

Je partner weet ervan: wat dan?
Of je zelf degene bent die je ontrouw opbiecht aan je partner, of wanneer je door je partner geconfronteerd wordt met de feiten doet er niet zo heel veel toe. Wanneer je partner weet dat je bent vreemdgegaan, is het crisis binnen de relatie. Wat nu?  Wat er gebeurt wanneer je partner weet dat je vreemdgaat, is afhankelijk van heel veel factoren. Watvoor relatie jullie hebben speelt een rol, of jullie een geschiedenis hebben waarin ontrouw eerder is voorgekomen speelt mee en natuurlijk speelt de persoonlijkheid van zowel jou als je partner een belangrijke rol. Hoe dan ook: Een relatie die te maken krijgt met overspel, is een relatie in crisis. De basis van vertrouwen is aangetast.

Uit?

De angst dat de relatie uit gaat is voor veel mensen een belangrijke reden om vreemdgaan te verzwijgen. En daar zit wat in: een op de drie relaties sneuvelt als gevolg van ontrouw van een van de partners. Wanneer je partner weet van je ontrouw, is dat feitelijk de eerste vraag die je (samen) moet beantwoorden. Gaan we met elkaar verder? Of is het over en sluiten?

Verschil mannen en vrouwen?

Na het vinden dat hun partner is vreemd gegaan, gaan de meeste mannen en vrouwen andere aspecten storend vinden, vertelt onderzoek.  Amerikaanse onderzoekers gebruikten de reality tv-show 'Cheaters' om het antwoord te vinden. Blijkbaar zal een man een vrouw vragen of ze seks had met de andere man, terwijl een vrouw eerder een man zal vragen of hij houdt van de andere vrouw. Wetenschappers hebben al lang gesuggereerd dat mannen en vrouwen de neiging hebben om anders te reageren op overspel waarbij mannen zich meer zorgen maken over seksuele ontrouw en vrouwen over emotionele ontrouw . De wijdverbreide verklaring hiervoor is gecentreerd op de evolutionaire basis  om nakomelingen te hebben en te zorgen voor hun voortbestaan. De man wil kinderen en wil weten of ze van hem zijn, de vrouw wil de zekerheid dat haar man nog voor haar kinderen zal blijven zorgen en niet naar een rivale stapt.

Reacties

Meestal is  de trouwe partner verbijsterd als die verneemt dat de partner is vreemdgegaan. Vooral als de trouwe partner veronderstelde dat de relatie met de partner (redelijk) goed was. De periode na de affaire is een buitengewoon pijnlijke, emotionele en moeilijke periode. Een echte crisis periode. Er zijn partners die hun relatie onmiddelijk beeindigen als blijkt dat een van de partners is vreemdgegaan. De bedrogen partner voelt zich zo gekwetst en verraden, dat de relatie in een blinde woede en uit pure onmacht onmiddelijk verbroken wordt. Er zijn ook partners die ondanks de affaire, samen verder willen.

Hoe men met het vreemdgaan omgaat blijkt ook te verschillen.  Vrouwen zijn vaak meer geneigd om overspel van hun partner te vergeven dan mannen.  Bij vrouwen speelt veel meer de schrik voor verandering, het kwijtraken van het vertrouwde leventje en de liefde van de partner. Bij mannen speelt veel meer het gevoel van bedrogen te zijn en dat men het exclusieve recht van trouw en seks  van de partner verloren is.

Hoe overleef je overspel

Op het moment dat je het overspel van je partner ontdekt lijkt je relatie ten dode opgeschreven. Toch moeten koppels na ontrouw niet absoluut uit elkaar gaan. Het gebeurt dat koppels die jaren samen waren uit elkaar gaan  omdat een van de twee een kort soms zelfs betekenisloos avontuurtje heeft gehad, terwijl andere koppels een lange buitenechtelijke affaire overleven.  Vaak wijst overspel op onderliggende problemen in de relatie, iets waar het koppel zich dikwijls niet bewust van is. Het overspel is dan een signaal om die problemen aan te pakken en zo krijgt het koppel de kans om elkaars behoeften en verwachtingen beter te leren kennen en soms ook te begrijpen en aanvaarden.  Als men de relatie terug wil herstellen, moeten beide partners bereid zijn allebei de brokstukken te lijmen.  Ontrouw is altijd iets van twee partners, niet van een van hen’, vindt relatietherapeute Christina Fraser. ‘De conclusie van de vrouw mag dan zijn “de smeerlap heeft me bedrogen”, meestal zitten de dingen complexer in elkaar. Je moet de hele relatie bekijken. Als de partners volwassen genoeg zijn om te zeggen “het is ons allebei overkomen” dan maken ze een kans om eruit te raken.’ 

Als uitkomt dat je partner je bedrogen heeft davert je relatie op haar grondvesten. Maar dat betekent niet per definitie dat je maar beter uit elkaar gaat. Een affaire kan er zelfs toe leiden dat jullie bepaalde dingen anders en beter gaan aanpakken. 'Ontrouw kan ervoor zorgen dat een van de partners het op een lopen zet, maar het kan ook een aanleiding vormen om sommige dingen te veranderen’, zegt Fraser. ‘Vaak veroorzaakt een misstap zo veel bitterheid en woede dat de boodschap dat er iets moet veranderen ondergesneeuwd raakt. Het is heel moeilijk om de positieve elementen in de relatie niet te laten aantasten door die bitterheid - dat vraagt veel werk. Vertrouwen dat eenmaal geschonden is valt heel moeilijk te herstellen. Toch moet je niet alle hoop laten varen: sommige mensen zien ontrouw zelfs als een wake-upcall. Misschien wil de overspelige partner gewoon zeggen “ik wou dat je zo veel om me gaf als mijn minnaar”. Hoe dan ook, als er een derde partij op het toneel verschijnt verandert alles. Ook al is die persoon niet fysiek aanwezig, hij of zij heeft wel gevoelens voor een van de partners, wat de hele dynamiek van het koppel wijzigt.

Sommige mensen beginnen zelfs een verhouding om - bewust of onbewust - hun relatie te veranderen. ‘Ik vraag de bedrogen partij altijd hoe ze ontdekte dat hun partner overspel pleegde’, zegt Fraser. ‘Veel mensen laten dingen rondslingeren in de hoop dat de ander ze oppikt - niet mis te verstane sms’en op een gsm die op de keukentafel ligt, e-mails op een computer die nog aanstaat. Ze willen betrapt worden voor het helemaal uit de hand loopt.’ In dat soort situaties wil degene die vreemdgaat duidelijk een einde maken aan de ontrouw, maar de partner die toevallig op het bedrog botst voelt dat wellicht niet zo aan.

Elk jaar stijgt het aantal huwelijken dat eindigt in een scheiding, en nieuw samengestelde gezinnen worden steeds meer de norm. Toch zijn er heel wat mensen die zich, nadat ze bij hun partner weggingen omwille van overspel, afvragen of dat wel een goed idee was, stelt Malarewicz. Het is niet omdat een van de partners bezweken is voor de verleiding dat de relatie over is. ‘Wat zocht de overspelige partner in de buitenechtelijke relatie? Ik stimuleer koppels om een antwoord te vinden op die vraag’, zegt sekstherapeute Sarah Fletcher. ‘Ging het om affectie, het gevoel begeerd te worden, de opwinding? Of misschien kon de overspelige partner goed praten met de ander, werd er geluisterd naar hem. Wat het antwoord ook is, het is precies dat element dat ontbreekt in de eerste relatie. Stel dat de man een affaire heeft met een minnares die hem accepteert zoals hij is, dan kunnen we proberen te achterhalen waarom zijn partner hem niet volledig aanvaardt.

Willen twee partners bij elkaar blijven dan mag de gedupeerde partner maar beperkte tijd in de slachtofferrol kruipen. ‘Als partner die bedrogen werd moet je je woede kunnen uiten, moet je kunnen communiceren hoe het voelt om bedrogen te worden. Je moet het gevoel hebben dat er naar je geluisterd wordt, maar daarna moet je verdergaan met je leven.’ Niet elk koppel gaat uit elkaar na ontrouw van een van de partners, maar volledig helen doet de wonde nooit. Ontrouw tast namelijk het fundament aan waarop relaties gebouwd zijn: vertrouwen. ‘Je kan elkaar in zekere mate weer leren vertrouwen, beetje bij beetje, door veel te praten en eerlijk te zijn’, vindt Fletcher. ‘Maar als je eenmaal op zo’n manier bedrogen bent komt het nooit meer helemaal goed met je vertrouwen.’

Toekomst : eens overspel altijd overspel?

Zoals een relatie begint, eindigt die vaak ook wordt wel eens beweerd.  Een verbintenis die tot stand kwam door overspel van één of beide partners, loopt ook in de praktijk een vele malen groter risico om ook op die manier weer te stranden.  Zo wordt bevestigd door onderzoek van de universiteit van Zuid-Alabama, o.l.v. Joshua Foster onder 443 mannen en vrouwen.  Zij onderzochten de mate van toewijding van hun proefpersonen en kwamen tot de conclusie dat een relatie die is begonnen door het aan te leggen met iemand die al in een relatie zat, een veel groter risico loopt een scheiding of ongelukkig verloop.

Doe hier een leuke test om te kijken of je partner je trouw is. Test vanaf hier.

Bronnen

http://www.vreemdgaan-overspel.nl/vreemdgaan.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vreemdgaan

http://www.vreemdgaan.nu

http://www.psychologies.be/nl/_/familie/je-familie/

http://www.psychologies.be/nl/_/relatie/

 Zie hier ook de lezing van Ester Perel inzake overspel

Mogelijke hulpverlening en tips

Wanneer je partner een scheve schaats heeft gereden, blijft de bedrogene gekwetst achter. Onderstaande tips kunnen helpen deze moeilijke periode te verwerken en verder te gaan met je leven.

Of je nu besluit door te gaan met je partner of uiteindelijk toch liever de relatie wil beeindigen, op een gegeven moment moet je gaan beginnen met het verwerken dat de persoon van wie je dacht een goede relatie mee te hebben, je verraden heeft. Verraden op een zeer pijnvolle manier. Na de ontdekking dat de partner is vreemdgegaan, moet de bedrogen partner door het verwerkingsproces heen. De pijnlijke waarheid moet onder ogen gekomen worden:de relatie was niet zo goed als gedacht, waar zijn we uit elkaar gegroeid, is mijn partner vreemd gegaan omdat hij/zij niet meer van me houdt of was het puur en alleen voor de seks, enz. De ander kon de ontrouwe partner uiteindelijk iets bieden wat de bedrogen partner niet kon. Hoe pijnlijk deze waarheden ook zijn, loop er niet van weg! Door stil te staan bij het overspel en het (uiteindelijk) te accepteren dat het overspel heeft kunnen gebeuren en heeft plaatsgevonden, kan de bedrogen partner het vreemdgaan van de ontrouwe partner gaan verwerken. Eerst door alle pijn, dan alles verwerken en het een plaatsje geven.

Laat jezelf even de tijd om te rouwen, je mag in je bed kruipen en zoveel huilen als je wil. Erken dat dit een moeilijke periode is, maar geef jezelf even om het verdriet te verwerken. Je bent in shock en waarschijnlijk ook boos. Hoewel het erg verleidelijk is om te schreeuwen en in je boosheid te gemene uitspraken te doen, ben je beter af door even niks te zeggen tot je gekalmeerd bent. Wanneer je stressniveau erg hoog is, gedraag je je irrationeel en kun je dingen zeggen waar je achteraf spijt van krijgt.

Praat niet met je partner tot de eerste woede is gaan liggen. Rust voldoende, zet enkel voedzame producten op het menu, vermijd junkfood, sport en doe zelfs wat aan meditatie. Zoek een gezonde uitlaatklep om de stress van de breuk beter te verwerken.

Je mag vragen stellen, je hoeft niet elk detail te weten. Om de pijn te verwerken moet je wel praten met je partner en informatie verzamelen om dit hoofdstuk af te ronden en verder te gaan. Doe je dit niet, dan zullen ooit de twijfels naar boven komen. Vermijd vragen als was ze beter/mooier/sexyer/slanker dan ik?  Als je partner eerlijk antwoordt, kan dit een steek in je hart zijn, als hij zegt van niet, dan ga je niet begrijpen waarom je geliefde het heeft gedaan. Dit helpt niet in het verwerkingsproces.

Herstel is niet eenvoudig
Hoewel veel relaties sneuvelen nadat een van de partners is vreemdgegaan betekent overspel gelukkig niet altijd het einde van de relatie. Toch is het niet eenvoudig om je relatie te herstellen. Het herstel in vertrouwen vraagt tijd en de beschadiging die je relatie heeft opgelopen, geneest ook niet in een paar dagen.

Als je erachter bent gekomen dat je partner het ultieme bedrog heeft gepleegd door vreemd te gaan, zul je verschillende emoties ervaren. Je bent verslagen, je voelt je hopeloos en verdrietig en bent natuurlijk hartstikke kwaad op hem. Vreemdgaan binnen een relatie kan een verwoestend effect hebben en het is vaak moeilijk om er over heen te komen. Je had een mooie toekomst met je man voor ogen en die is er niet meer. Je dromen zijn veranderd in ware nachtmerries. Wat moet je doen om om verder te gaan en deze nare periode door te komen en te overleven? Hierbij enkele tips.

Haal diep adem

Als er allerlei emoties door je heen gaan, verstuur je negatieve psychische energie die de interne chaos die je ervaart alleen maar zal versterken, Het is dus belangrijk om qua emoties een stap terug te doen. Hoe doe je dit? Nadat je de eerste klap verwerkt hebt, is het belangrijk om een momentje voor jezelf te nemen voordat je gaat slapen en je dan te concentreren op je ademhalen. Haal diep en rustig adem. Zo zorg je ervoor dat je de enorme spanning verlicht die door je hoofd gaat. Je emoties komen weer in balans en dat maakt het makkelijker om door te gaan.

Praat erover

Het is belangrijk om je gevoelens en emoties echt te uiten, zowel in spiritueel als psychisch opzicht. Kies hier iemand voor met wie je echt je gevoelens kunt delen en vertel hem of haar wat er gebeurd is en hoe je je voelt. Vraag hierbij niet advies. Het is op dit moment belangrijk om je verdriet en woede kwijt te kunnen.
Luister

Nadat je gevoelens en gedachtes zoveel mogelijk gekalmeerd zijn en je ze hebt geuit, is het nu tijd om naar de reacties te luisteren. Deze reacties zullen vanuit andere mensen in je omgeving komen, maar ook vanuit jezelf. De externe reacties zullen ervoor zorgen dat je gevoelens bevestigd worden: je gevoelens zijn echt en je beeldt je niets in. Daarnaast is het altijd fijn dat een ander een frisse blk op de situatie werpt, één die niet gekleurd is door je eigen emoties. De interne reactie kan je helpen om te begrijpen wat het vreemdgaan voor je betekent. Zal jullie relatie stand houden en zo ja, hoe zal je reageren op het bedrog? Ook al ben je hier niet bewust mee bezig, er zal toch het een en ander door je heen gaan waar je iets mee kunt.

Analyseer

Voordat je hem/haar met het bedrog confronteert, is het belangrijk dat je volledig bewust bent van je gevoelens en weet hoe je over jullie relatie denkt.

 

Enkele zaken die je je moet afvragen

Is het de eerste keer dat hij/zij vreemd is gegaan of is het vaker voorgekomen? Is het een bekende uit zijn/haar verleden of een nieuwe vrouw/man? Hoe was zijn/haar reactie toen hij/zij betrapt werd: toonde hij/zij berouw, ontkende hij/zij alles, schoot hij/zij in de verdediging? En geloof je zijn/haar reactie? De antwoorden op deze vragen zullen je helpen om te kijken hoe je verder gaat.

Het is natuurlijk nooit makkelijk om met bedrog in de liefde om te gaan. Het zal altijd een stempel op jullie relatie drukken. Als je deze voorgaande tips gebruikt, zal het je kunnen helpen om een beslissing te maken: vergeef je hem/haar of vergeet je hem/haar?

Hoewel seks een belangrijke rol speelt bij overspel is het zelden de hoofdoorzaak. Vreemdgaan is dikwijls een onbewuste poging om een probleem in de relatie op te lossen. Wat zijn de belangrijkste triggers van ontrouw? De Britse relatietherapeute Philippa Perry ziet in haar praktijk hoe deze zes valkuilen keer op keer terugkeren.

1 Angst voor confrontaties en discussies
Als een van beide partners angstvallig discussies vermijdt en alle meningsverschillen onder de mat veegt in plaats van ze bespreekbaar te maken krijg je een probleem. Beide partners zullen niet langer alles met elkaar delen waardoor de intimiteit tussen hen afneemt. Hun relatie wordt een sleur en bloedt langzaam dood omdat een dialoog ontbreekt. Onvermijdelijk beginnen beide partners zich eenzaam te voelen. Ze zijn te bang om uiting te geven aan hun problemen en een confrontatie uit te lokken. In plaats daarvan proberen ze - paradoxaal genoeg - om hun huwelijk te redden door intimiteit bij iemand anders te zoeken.

2 Schrik om zich bloot te geven

Het tegenovergestelde van conflictvermijdende partners zijn koppels die heel bedreven zijn in discussiëren. Ruziemaken is voor hen een manier om contact te hebben met elkaar. Maar jammer genoeg geen gezond contact. Beide partijen zijn te bang om zich bloot te geven en hun kwetsbare kant te tonen. In plaats daarvan willen ze allebei bewijzen dat ze gelijk hebben en de ander ongelijk.

3 Onvermogen tot intimiteit

Een variant op de angst voor kwetsbaarheid. De overspelige partners vinden een langdurige relatie te moeilijk, te complex. Zeker als de nieuwigheid eraf is en hun geliefde toch niet zo ideaal blijkt te zijn. Een nieuwe partner lijkt dan zo veel gemakkelijker … Tot ze die nieuwe partner beter leren kennen, en dan begint de hele cyclus opnieuw.

4 Dubbelleven

Overspelige partners met een verdeeld zelfbeeld hechten veel belang aan het idee van het perfecte gezin en de perfecte echtgeno(o)te. Tegelijk houden ze ook van hun minnaar of minnares. Ze beweren dat ze geen affaire wilden maar dat het hen gewoon overkomen is. Hun zelfbeeld van een goede partner en ouder is heel belangrijk voor hen. Bij het begin van hun relatie hebben ze zich niet afgevraagd hoe diep hun liefde voor hun ‘perfecte geliefde’ echt gaat. Hun partner is voor hen iemand die ze horen lief te hebben, eerder dan iemand die ze écht liefhebben.

5 Seksverslaving

Als een van de partners verslaafd is aan seks dan ligt de oorzaak bij individuele problemen en niet bij de relatie. Daardoor zijn de manieren om deze situatie op te lossen beperkt: de mogelijkheid om te veranderen is klein. Een seksverslaving heeft veel weg van een verslaving aan alcohol of gokken. De ‘junk’ voelt zich leeg en gebruikt seks, alcohol of gokken om zich tijdelijk voldaan te voelen. Dat voldane gevoel blijft echter niet duren, terwijl de afhankelijkheid wél blijft duren.

6 Einde van een relatie

De bedoeling van dit type overspel is de niet-overspelige partner ertoe bewegen om de relatie te beëindigen. Het kan ook een manier zijn om de pijn van het scheiden te verzachten. Het vreemdgaan is een manier om te zeggen ‘het is voorbij’ in relaties waarin er lange tijd niet meer op een eerlijke manier gecommuniceerd werd. De affaire kan soms gezien worden als de oorzaak van de scheiding maar het overspel is meestal bedoeld om de relatie te stoppen.

Anders verder
Samen verder gaan nadat een van de twee is vreemdgegaan betekent dat je op een andere basis met elkaar verder gaat. Het blinde vertrouwen dat er ooit was, komt waarschijnlijk nooit meer terug. De prijs en inspanning die het beide partijen kost om de relatie weer te herstellen is echter niet gering. Allebei de partners dienen concessies te doen om tot een herstelde evenwichtige relatie te komen.

Als jullie besloten hebben om toch bij elkaar te blijven, is het van groot belang om rekening te houden met elkaar. De trouwe partner kan heel lang de behoefte voelen en houden om over het overspel te vragen en te praten. Probeer als ontrouwe partner zo eerlijk mogelijk te zijn, dit om jaloezie en achterdocht te voorkomen. Houd echter de gesprekken over het overspel kort. Constant praten over het overspel staat een goede verwerkingsproces in de weg. De trouwe partner zou niet constant het overspel moeten herkauwen, hoe begrijpelijk misschien ook. De trouwe partner moet het overspel los gaan laten, anders blijft deze wrok koesteren en boosheid voelen.

Het zal een heel lang proces zijn voordat het vertrouwen in beide partners is teruggekeerd. De ontrouwe partner doet er goed aan om zijn trouwe partner hier zeer welwillend ter hand te zijn! De ontrouwe partner doet er heel goed aan om van te voren te melden waar men naar toe gaat en met wie. Zorg dat de trouwe partner de ontrouwe partner altijd kan bereiken. Hierdoor zal de ontrouwe partnet zich wat beperkt kunnen gaan voelen in zijn/haar bewegingsvrijheid. Besef heel goed dat dit echt nodig is om het vertrouwen terug te winnen!

Het zal een heel lang proces zijn voordat het vertrouwen in beide partners is teruggekeerd. De ontrouwe partner doet er goed aan om zijn trouwe partner hier de tijd te geven om het te verwerken. De ontrouwe partner doet er heel goed aan om van te voren te melden waar men naar toe gaat en met wie.

Relatietherapie
Kom je er samen niet uit, dan kun je de relatie verbreken. Je kunt ook op zoek gaan naar een relatietherapeut/seksuologisch hulpverlener. Het doel van relatietherapie is om op een betere manier ten opzichte van elkaar te komen staan, waardoor de liefde weer voorop staat, en niet de problemen.

http://www.vreemdgaan.nu/

http://www.vreemdgaan-overspel.nl/vreemdgaan.html

http://www.psychologies.be

http://www.hln.be

 

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites/extra literatuurinformatie/video's met meer info over de beschreven thematiek. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inh

Vansteenwegen Hoe overleef je een liefdesaffaire

oud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie.

Boeken

Vansteewegen, A.& Luyens M. Hoe overleef je een liefdesaffaire. Lannoo
In dit boek beschrijven de auteurs de impact van een liefdesaffaire op een relatie. Het verloop van een affaire wordt opgedeeld in 7 fasen, van het ontstaan tot en met de verwerking. Voor elke fase worden typische kenmerken beschreven en worden mogelijkheden en kansen aangegeven om hiermee om te gaan.Een realistische visie op vreemdgaan. Waarom gaan mensen vreemd ? Waarom raakt dat de partner zo diep ? Hoe ga je daarmee om ? Kun je na een verhouding nog gelukkig zijn met elkaar en die episode helemaal afsluiten ? Vol nuttige en uit het leven gegrepen adviezen voor het verwerken van een buitenechtelijke relatie.

Lieke Jansen (1975) woont met haar man en vier kinderen buiten de stad. Hun leven krijgt een dramatische wending als Lieke hopeloos verliefd wordt op iemand anders. Ondanks veel pijn en onzekerheid lukt het Lieke en haar echtgenoot een definitieve scheiding af te wenden en een nieuw, sterker fundament te bouwen voor zichzelf en hun kinderen. ‘Ik wil je zien’ is een roman geïnspireerd op haar eigen verhaal. http://lieke-jansen.nl/boekwinkel/ik-wil-je-zien/Liefde in verhouding Ester Perel

Liefde in verhouding Ester Perel : Affaires en overspel bestaan al sinds het huwelijk werd uitgevonden, en ook de aversie ertegen. En toch weten we maar weinig over dit eeuwenoude taboe, dat wereldwijd wordt veroordeeld maar ook wereldwijd plaatsvindt.  De afgelopen tien jaar heeft Esther Perel de wereld rondgereisd en honderden koppels geïnterviewd die te maken kregen met ontrouw in hun relatie. In Liefde in verhouding probeert ze antwoord te vinden op de vragen: Waarom gaan we vreemd? Waarom bedriegen gelukkige mensen elkaar? Waarom doet ontrouw zoveel pijn? En wanneer we het over overspel hebben, wat bedoelen we dan precies? Betekent een affaire altijd het einde van een huwelijk?  Affaires kunnen ons volgens Esther Perel veel leren over relaties: ze bieden een waardevol inzicht in onze denkbeelden over liefde, lust en verbondenheid. Met de juiste houding kunnen stellen, of ze nu samen blijven of uit elkaar gaan, zelfs groeien door deze tumultueuze ervaringen. In Liefde in verhouding geeft Perel een heldere en gedurfde nieuwe kijk op relaties, trouw en verlangen.

Links

http://www.hln.be/

http://www.vreemdgaan-overspel.nl/vreemdgaan.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vreemdgaan

http://www.hln.be/

http://www.dokterdokter.nl/

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/

http://www.vreemdgaan.nl/

http://lifestyle.be.msn.com/

Video's

Overspel in de Liefde - Aflevering 5 Luca Savazzi als Richard. Scripted Reality Serie van Net5

 

 

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de seksuologische problematiek om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die rond deze thematiek werken. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die specifiek rond deze problematiek werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op specialisatie problematiek' en kies 'kaart' of 'lijst' uit het menu aan de rechterkant.


logo creative commonsDisclaimer en copyrights klik hier  © De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). De informatie/foto's werden soms (letterlijk) ontleend aan andere internet/literatuurbronnen of zijn aangepast naar andere internet/literatuurbronnen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Er is geen enkel commercieel, doch louter een informatief en educatief opzet. De seksuologische hulpverleners op deze site zijn hier gratis geplaatst en betalen hiervoor geen vergoeding. Enkel professioneel afgestudeerde seksuologen en seksuologische hulpverleners kunnen opgenomen worden in de databank.  Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be  met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden.

Kennis is er om te delen, niet om te bezitten.