Pijn bij het vrijen

Wat

Seks is normaal bedoeld om aangenaam te zijn. Maar soms ervaren  mannen en/of vrouwen pijn bij het vrijen. 

Mannen

Kunnen ook mannen last hebben van pijn bij het vrijen?  Zeker, al komt het in mindere mate voor. Bij mannen is de pijn meestal lichamelijk en situeert die zich in de penis of aan de eikel. Pijn kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door:

  •     ontstekingen door soa's
  •     irritatie of overgevoeligheid van de eikel
  •     een te nauwe voorhuid of een te kort toompje
  •     kromstand van de penis
  •     uitstellen of tegenhouden van het orgasme ('blauwe ballen')

Pijn bij seks is iets dat vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen, maar dat wil niet zeggen dat mannen er geen last van kunnen krijgen. Je hoort er weinig over, maar het bestaat wel degelijk. Ik ga hieronder een aantal mogelijke oorzaken meegeven, maar ik raad je aan om met je probleem zeker ook naar je huisarts of een uroloog te gaan. Voor een degelijke diagnose zijn onderzoeken nodig. Die kunnen alleen worden uitgevoerd door een arts. Hetzelfde geldt voor een aantal behandelingen.

Een eerste mogelijk categorie van oorzaken zijn ontstekingen aan (delen) van je penis. Als je eikel en je voorhuid er rood uitzien en geïrriteerd aanvoelen kan dat het probleem veroorzaken. Maar, en dat is minder zichtbaar, het kan ook zijn dat je plasbuis ontstoken is, mogelijk omdat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen. Het probleem kan ook dieper zitten, letterlijk dan, en te maken hebben met prostaatproblemen of met gezwellen in je onderbuik. In dat laatste geval gaat het waarschijnlijk om een soort van uitstralende pijn.

Voorts zou het kunnen dat er iets mis is met je voorhuid. Als je last hebt van ‘fimosis’ is je voorhuid sterk vernauwd zodat ze niet meer over je eikel kan. Dat kan problemen veroorzaken bij erecties en bij penetratie. Het kan ook zijn dat je voorhuid wat te strak is, of dat er iets is misgegaan bij een besnijdenis. Bij sommige mensen is het frenulum (ook wel ‘toompje’ genoemd) te kort. Het frenulum is het verticale stukje huid dat het topje van de penis verbindt met de huid rond de penis.

Nog een mogelijke oorzaak is dat je de ziekte van Peyronie hebt. Dat is een aandoening waarbij er zich binnen in de penis, bij de zwellichamen, littekenweefsel begint te vormen. De penis komt dan krom te staan, wat problemen geeft bij penetratie.

Sommige huidziekten maken dat je last krijgt van een verschraling van de huid van de penis, met kloofjes en wondjes tot gevolg. Ook allergische reacties kunnen roet in het eten gooien.

Als je naast de pijn bij het vrijen ook last hebt met plassen en moeilijk naar toilet kunt, dan heb je misschien een overactieve bekkenbodem. Je bekkenbodem is de bodem van je onderbuik. Het is een soort mandje van spieren dat al je organen op hun plaats houdt. Wanneer die spieren te sterk gespannen staan, dan kan dat problemen geven.

Pijn bij ejaculatie en te vroeg klaarkomen horen daar bij. Het wordt ook wel eens chronische pelvische pijn genoemd. Waar het aan ligt is nog niet goed geweten. Er is lang gedacht dat het werd veroorzaakt door prostaatproblemen, maar heel wat mensen met deze klachten bleken bij onderzoek helemaal geen prostaatproblemen te hebben.

Ook niet vergeten: de huid van de penis is kwetsbaar en moet met zorg behandeld worden. Er is op zich niets mis met masturberen, maar als het er te wild aan toe gaat dan kan dat wondjes veroorzaken. Denk er ook aan dat je voor plezierige penetratieseks voldoende glijmiddel nodig hebt. Als je vrouwelijke partner bij vaginale seks onvoldoende vochtig is, dan kan de frictie op zich al voldoende zijn om pijn te veroorzaken. En bij anale seks kun je best altijd glijmiddel gebruiken, en beter te veel dan te weinig.

Bij pijn bij mannen verwijzen we ook naar erectiestoornissen en vroegtijdig klaarkomen en ziekte en seks.

Bron :http://www.nieuwsblad.be

Vrouwen

Voor vrouwen waar pijn bij het meeste voorkomt, geven we hieronder wat meer  uitleg.   Een op de vier vrouwen krijgt af en toe wel eens te maken met pijn bij het vrijen, ook wel dyspareunie genoemd. Voor een paar percent is het een chronisch probleem. De aard van de klachten kan erg verschillen. Soms gaat het om een branderige pijn aan de oppervlakte van de vagina. Anderen hebben dan weer last van een diepe, stekende pijn. Soms is de pijn er enkel bij seks, soms lokken ook andere zaken het uit: plassen, aanraking, het inbrengen van tampons … Of de pijn is er gewoon heel de tijd. Meestal spelen er verschillende zaken mee, het is dan ook belangrijk dat er een degelijke diagnose wordt gesteld.

Het is namelijk een vaak voorkomend seksueel probleem bij vrouwen dat ze pijn ervaren gedurende seks en vooral tijdens het naar binnen gaan van de penis als ze gemeenschap wil hebben. Ook bij masturbatie kan het aanraken van de geslachtsdelen pijn veroorza­ken.  De een heeft last van een zeurende pijn, bij de ander komt de pijn tijdens het vrijen plotseling op en voelt het branderig aan.  Sommige vrouwen voelen de pijn in hun schaamlippen of clitoris, anderen bij de ingang van de vagina, of juist dieper in de vagina. De pijn kan optreden bij het aanraken van de huid rond de ingang van de vagina, bij de ingang zelf, de clitoris, of het gebied tus­sen de ingang van de vagina en de anus.  Er zijn vrouwen die pijn voelen als er vingers, een penis of een vibrator naar binnen wordt gebracht en ergens tegen aan stoten.  Sommige vrouwen voelen de pijn tijdens of vlak na een orgasme.  De pijn kan ook per situatie verschillend. Voor een aantal vrouwen is vrijen altijd pijnlijk geweest, anderen voelen deze pijn pas sinds een tijdje of alleen in bepaalde situaties.  Al deze vormen van pijn bij seks worden wel 'oppervlakkige' seksuele pijn genoemd, met een medische term 'oppervlakkige dyspareunie'. Het 'oppervlakkige' van deze pijn zit hem in de plaats: de pijn zit aan de buitenkant van het lichaam, aan de oppervlakte dus. Pijn bij de gemeenschap kan echter ook dieper in de vagina zitten. Als je hier last van hebt voel je dat bij het stoten van de penis. Deze klacht wordt 'diepe pijn bij seks' of 'diepe dyspareunie' genoemd. Zie ook bij de begrippen dyspareunie en vaginisme voor meer uitleg.

Pijn bij het vrijen kan je relatie seksueel en emotioneel onder druk zetten. Het is een klacht die meestal bij vrouwen voorkomt, maar soms ook bij mannen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn. De pijn situeert zich meestal  vaginaal of aan de penis, maar er kunnen ook algemenere pijnklachten zijn (rug, heupen, benen...). Schaam je niet om erover te praten, zeker als je er regelmatig last van hebt. Je kan samen met je partner, met je arts of een andere hulpverlener, naar een oplossing zoeken.

 

Wat komt het meest voor ?

Vulvovaginale pijn

Vele vrouwen van verschillende leeftijden ervaren pijn aan de schaamlippen (=vulva) en/of aan de vagina. In de medische wereld wordt deze pijn als ‘vulvovaginale pijn’ benoemd. Dit soort van pijn aan de schaamlippen en de vagina ervaren vrouwen soms voor, tijdens of na het vrijen, maar deze pijn kan ook optreden bij activiteiten die niets met seks te maken hebben zoals bijvoorbeeld bij het dragen van (te) strakke kledij, bij het inbrengen van een tampon of tijdens het fietsen. ‘Vulvovaginale pijn’ is in feite een algemene verzamelterm voor pijn aan de vrouwelijke genitale zone /geslachtsorganen.

Dyspareunie

Wanneer genitale pijn alleen bij vrijen optreedt, wordt dit ‘pijn bij het vrijen’ of ‘dyspareunie’ genoemd. Deze pijn kan optreden, voor, tijdens of na het vrijen zelf, maar kan ook langere tijd - van enkele uren tot enkele dagen - aanhouden.

Vestibulodynie

‘Vestibulodynie’ is de term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de genitale pijn die vrouwen ervaren wanneer de ingang van de vagina (=de vestibule/het vestibulum) wordt aangeraakt. In het Engels wordt dit ‘Provoked vestibulodynia of PVD’ genoemd. Deze pijn kan voorkomen in verschillende situaties zoals bijvoorbeeld bij een lichte aanraking van de vestibule/ het vestibulum tijdens een gynaecologisch onderzoek, bij het vrijen wanneer de partner de vagina-ingang aanraakt met een vinger, bij penetratie wanneer de penis met de vagina in contact komt nog voor de penis in de vagina wordt ingebracht.

Wat zijn de oorzaken van pijn bij het vrijen bij vrouwen?

Er kunnen zowel lichamelijke, relationele, als psychologische oorzaken zijn voor pijn bij het vrijen:

  • Lichamelijk: een vaginale infectie, een seksueel overdraagbare aandoening (soa), een aandoening aan de baarmoeder, pijn na een operatie, een knip na een bevalling of een te strakke hechting of littekenweefsel na de bevalling, kloofjes en scheurtjes in en rond de vagina, een naar achteren gezogen en gekantelde vagina, een verzakking van de baarmoeder ontstekingen of infecties aan de schaamlippen, ontstekingen in de vagina of aan de baarmoedermond, heupklachten... zijn voorbeelden van lichamelijke oorzaken die pijn bij het vrijen kunnen geven. Ook na de menopauze kan pijn bij het vrijen ontstaan. In en na de overgang worden de schaamlippen dunner en droger. De vaginawand wordt droger en minder veerkrachtig.  Sommige ziekten of handicaps kunnen er voor zorgen dat de vagina niet vochtig genoeg wordt, bijvoorbeeld bij suikerziekte, multiple sclerose, een beroerte of dwarslaesie. Onvoldoende vochtigheid kan ook het gevolg zijn van een operatie aan de vagina of baarmoeder of bestraling van de vagina.
    • Het ligt voor de hand dat huidaandoeningen, irritaties en/of infecties ter hoogte van de schaamlippen en de vagina pijnlijk kunnen zijn. Deze kunnen worden veroorzaakt door o.a. allergieën, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), gebrek aan hygiëne of net het tegendeel; het veelvuldig wassen van de vagina met zeep waardoor de huid uitdroogt en er pijnlijke kloofjes kunnen ontstaan.
    • Verder is pijn bij het vrijen een gekend fenomeen bij vrouwen die in de overgang of menopauze zijn gekomen. De hormonale veranderingen, met name het wegvallen de aanmaak van eostrogenen, kunnen een invloed hebben op de vaginawand. De vaginawand kan met name dunner, droger en minder elastisch worden waardoor penetratie pijnlijk kan worden.
    • Penetratie kan ook pijnlijk en/of onmogelijk zijn door het feit dat de bekkenbodemspieren die de vagina omgeven - veelal onbewust - aanspannen waardoor de vagina vernauwt. Deze conditie is ook gekend als vaginisme.
    • Wanneer een vrouw met haar partner vrijt maar onvoldoende seksueel opgewonden wordt, zal de vagina onvoldoende vochtig worden zodat penetratie als ‘schurend’ en pijnlijk wordt ervaren.
    • Pijn bij het vrijen kan ook optreden na een behandeling, operatie of medische ingreep in de buikholte. Verwijdering van interne geslachtsorganen (bv. baarmoeder) of andere organen (bv. darmen, blaas, …) kunnen een verandering van druk tegen de vaginawand veroorzaken waardoor de vagina een andere ‘stand’ kan innemen, wat mogelijks leidt tot pijn bij seksuele betrekkingen. Ten gevolge van een behandeling - bijvoorbeeld van kanker - kan de vagina vernauwd en/of verkort zijn; er kan ook stug en hard littekenweefsel in de vagina zijn ontstaan waardoor er pijn bij het vrijen kan optreden.
    • Na een bevalling kunnen vrouwen bij het heropnemen van seksualiteit (meestal tijdelijk) pijn bij het vrijen ervaren. Het littekenweefsel van de knip of het scheuren en/of een tekort aan het hormoon oestrogeen – door het geven van borstvoeding - kunnen hieraan aan de oorsprong liggen.
    • Slechts in uitzonderlijke situaties is er sprake van een stug maagdenvlies dat aanleiding geeft tot pijn bij het vrijen.
  • Relationeel: spanningen binnen je relatie, ontevredenheid over je seksleven of onervarenheid op gebied van seks kunnen ervoor zorgen dat je seksueel niet voldoende opgewonden wordt tijdens het vrijen en daardoor niet vochtig wordt. Penetratie kan dan pijnlijk zijn. Pijn bij het vrijen kan ook het gevolg zijn van een verkeerde sekstechniek, bijvoorbeeld te harde of onhandige stimulatie van de clitoris. Misschien durf je geen aanwijzingen geven aan de partner.  Angst en schuldgevoelens kunnen er voor zorgen dat je niet opgewonden wordt waardoor de vagina niet voldoende vochtig en ontspannen is. Je bent bang dat de geslachtsgemeenschap pijnlijk is of je hebt een afwerende houding tegenover een bepaalde handeling, een bepaalde plaats of misschien zelfs een bepaalde persoon. Ook onvrede over de seksuele relatie of tegen je zin vrijen, kan belemmeren dat je vochtig wordt zodat de seks pijnlijk wordt.   Bij vrouwen met dyspareunie wordt bijvoorbeeld beschreven dat één van de belangrijkste onderhoudende factoren van de pijn bestaat uit angst voor de genitale pijn. De idee is dat een ervaring van of herinnering aan een pijnlijk seksueel contact bij een volgend seksueel contact angst oproept. Deze angst kan leiden tot een vermindering van seksuele opwinding en een verhoogde spierspanning van de bekkenbodemspieren die de vagina omgeven waardoor de vagina enerzijds onvoldoende vochtig wordt en anderzijds vernauwt zodat penetratie pijnlijk is. Door de wrijving van de penis in een droge en nauwe vagina, kan de huid geïrriteerd raken wat op zich kan leiden tot pijn. Aangezien opnieuw pijn werd ervaren, zal de angst voor pijn bij een volgend seksueel contact opnieuw aanwezig zijn en zal het proces zich herhalen en versterken.

  • Psychologisch: negatieve gevoelens of ervaringen uit het verleden (bijvoorbeeld misbruik) kunnen het seksueel genieten in de weg staan waardoor je je niet kan overgeven aan genot en ontspanning. Soms komen vrouwen in een 'pijnspiraal' terecht: nadat ze eenmaal pijn bij het vrijen hebben ervaren zijn ze zo gespannen dat ze bij een volgende vrijpartij opnieuw pijn ervaren. Een vervelende ervaring met een inwendig onderzoek of negatieve ervaringen uit het verleden kunnen een ernstig beletsel vormen.  Onbewust zorgen deze gevoelens ervoor dat je geen zin in seks hebt, je kunt je moeilijk ontspannen, je wordt niet opgewonden,  en de vagina wordt niet vochtig. Anders gezegd : je lichaam is niet klaar voor de vrijpartij. Het is belangrijk wat mensen doen en ervaren wanneer ze vrijen. Want om plezierige seks te hebben moet je voldoende opgewonden zijn, en voor penetratie moet je voldoende vochtig zijn. Is dat niet het geval dan is het normaal dat de wrijving pijn veroorzaakt. Dat kan er op zijn beurt voor zorgen dat de spieren in de bekkenbodem zich gaan opspannen, wat de zaken alleen maar erger maakt. In het slechtste geval krijg je op den duur een ’vaginistische reactie’: vrouwen zijn bang dat ze pijn zullen hebben wanneer ze beginnen te vrijen, waardoor de spieren automatisch opspannen en het nog meer pijn doet. In de literatuur worden ook een aantal psychologische factoren genoemd. Zo zouden vrouwen die last hebben van dyspareunie angstiger zijn, en minder kunnen genieten van seks. Vraag is natuurlijk of dat een oorzaak is van de problemen of een gevolg. We weten dat vrouwen met dyspareunie vaak lang wachten om iets te doen met hun klachten. Dat is jammer, want verbetering is mogelijk

Pijn bij het vrijen kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Om uit te zoeken wat je er het beste aan kunt doen, is het belangrijk eerst goed te kijken waardoor de pijn veroorzaakt wordt. Pijn kan lichamelijke (bijvoorbeeld een ontsteking) en emotionele oorzaken (als je tegen seks opziet) hebben.

Pijn bij het vrijen:dit wordt meestal veroorzaakt door te veel spanning in de spieren rond de vagina, de bekkenbodemspieren of door vaginisme of door ontstekingachtige verschijnselen rond de ingang van de vagina of vestibulitis. 

De bekkenbodemspieren is een groep spieren die onder in je bekken ligt. Voor het gemak praten we meestal over de bekkenbodem. Ze vormen letterlijk de bodem van je bekken. Deze spiergroep geeft steun aan de organen in je buik (blaas, urinebuis, baarmoeder, vagina en darm) en kunnen je blaas en darm afsluiten waardoor je urine en ontlasting kunt ophouden. Als de bekkenbodem ontspant kun je plassen en ontlasten of een windje laten. Ook is de bekkenbodem erg belangrijk bij seksualiteit.

Wanneer de bekkenbodemspieren minder goed werken kan het moeilijk worden je urine en / of ontlasting op te houden. Ook het omgekeerde kan gebeuren; het wordt juist heel moeilijk om je urine en /of ontlasting kwijt te raken. Ook kunnen er seksuele problemen ontstaan; een gespannen bekkenbodem geeft druk op de vagina waardoor deze (gedeeltelijk) dicht gedrukt wordt en er moeilijk iets (een vinger of een penis) ingebracht kan worden.   Bij jonge mensen die nog geen kinderen hebben gehad zien we meestal dat de bekkenbodemspieren te hoog gespannen zijn (overactief).

Zie ook voor andere gerelateerde onderwerpen bij pijn bij het vrijen bij problemen bij het vrijen.

Bronnen :

http://www.vumc.nl

http://www.seksueledisfuncties.nl/

http://www.seksualiteit.be

http://gbiomed.kuleuven.be/

http://www.psychologies.be

 

Mogelijke hulpverlening en tips

Pijn bij het vrijen is altijd een teken dat er iets mis is. Hou het probleem niet voor jezelf en bespreek het met je partner. Ook hij of zij beleeft er immers geen plezier aan wanneer vrijen voorBrochure pijn bij vrijen jou onprettig is. Laat het probleem niet aanmodderen tot je zin in seks helemaal verdwijnt. Zelf kan je meestal niet uitvissen wat de oorzaak van het probleem is.  Daarom doe je er beter aan met de klacht naar de huisarts of gynaecoloog of maak een afspraak met een seksuologisch hulpverlener. Meestal spelen verschillende oorzaken op elkaar in. Een gynaecologisch-seksuologisch onderzoek is een kijkend en lerend onderzoek. De arts kijkt in dit onderzoek samen met jouw naar je lichaam en de beleving ervan. Een seksuologisch hulpverlener kan meer de psychologische en relationele kant van de pijn bij het vrijen leren ontdekken.

Bronnen :

http://www.seksualiteit.be/lichaam/seksuele-problemen/pijn-bij-het-vrijen

Brochure Rutgerstichting Pijn bij het vrijen. Lees verder in deze brochure.

Vaginale droogte bij vrouwen : Mona Lisa Touch

Vrouwen kunnen door veranderingen in hun hormoonhuishouding last  krijgen van vaginale atrofie: de vaginawand wordt dan dunner en droger. Zoals je je kan voorstellen is seks hebben met een droge vagina niet de meest prettige ervaring. In Italië is daar nu een oplossing voor gevonden. De zogenaamde Mona Lisa Touch is een laserbehandeling voor de vagina die het aanmaken van collageen stimuleert.

Deze behandeling is afgeleid van de fractionele laserbehandeling van de huid, die reeds verschillende jaren in de dermatologie wordt toegepast. Op deze laser werd een uniek systeem ontwikkeld voor de behandeling van de vagina en de schaamlippen.

Het is een niet-hormonale, praktisch pijnloze (er wordt een verdovende lokale crème aangebracht) en duurzame oplossing voor een reeks problemen zoals hierna beschreven.

Deze behandeling, die werd ontwikkeld in Milaan tijdens de jaren 2009-2011, werd - naast de Europese CE-markering - eind 2014 goedgekeurd door de Amerikaanse FDA, die niet alleen hoge technische eisen stelt, zoals op het vlak van de veiligheid, maar bovendien nagaat of het beoogde effect inderdaad werd bewezen in klinische studies met patiënten.

Door laserstraaltjes los te laten op de wand van de vagina wordt de drogere huid eigenlijk verder beschadigd. Bij het herstellen hiervan maakt het lichaam weer nieuwe cellen aan die wel goed doorbloed zijn en functioneren zoals het ooit bedoeld is.

Vulvovaginale atrofie is het gevolg van de (natuurlijke of kunstmatige) menopauze en het wegvallen van de oestrogeenproductie. Op de website van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, kan je alvast meer uitleg vinden over menopauze en vaginale droogte. Door de toestand van menopauze wordt de schede stilaan dunner en gevoeliger, met verlies aan stevigheid, soepelheid en elasticiteit. Naast vaginale droogte ontstaat vaak een gevoel van irritatie met jeuk en/of branderigheid. Tijdens de seks wordt vaak een schurend gevoel beschreven, waardoor vrijen onaangenaam of zelfs pijnlijk wordt. Ook verminderde blaascontrole wordt vaak vermeld met doorlopend het gevoel te moeten gaan plassen, terwijl de blaas in werkelijkheid amper gevuld is. Ongewild urineverlies bij verhogen van de druk in de buikholte (zoals bij sporten, hoesten, lachen of niezen) noemen we stress-incontinentie. Deze klachten - zowel in als buiten de seksuele sfeer - verminderen de levenskwaliteit, treden op in verschillende combinaties en zijn zeer frequent. Vaak worden ze echter verzwegen uit schaamte of in de overtuiging dat hier toch geen remedie voor bestaat.

Klachten zijn: vaginale droogte, een gevoel van irritatie, branderigheid, jeuk, ook vaginale afscheiding, al dan niet gepaard met een “vieze” geur, maar zonder echte infectie, dus zonder ziekteverwekkende bacteriën. Andere mogelijke klachten zijn frequent urineren, pijn bij urineren, geen optimale mictiecontrole (milde vormen van urgentiedrang en inspanningsincontinentie). Hierdoor kunnen er seksuele problemen binnen een koppel ontstaan (pijn en branderig gevoel bij het vrijen), zonder dat de klachten verband houden met het seksuele zelf. Deze problemen worden door patiënten in het dagelijks leven als erg hinderlijk ervaren. Bovendien neemt het percentage vrouwen dat deze klachten vertoont toe, omdat de problemen erger worden met het vorderen van de menopauze, en omdat de levensverwachting van de vrouw de laatste decennia sterk is toegenomen.

Ook na een bevalling (de oestrogeenproductie valt dan tijdelijk weg; of na een episiotomie) kunnen deze symptomen optreden.

Lichen sclerosus et atroficus is een chronische inflammatoire aandoening van huid en slijmvliezen die ook bij jonge vrouwen kan optreden, en met deze nieuwe laser kan behandeld worden.

Tijdens de genezing treedt een verjonging op van de behandelde weefsels, die zo hun normale afscheiding, stevigheid en elasticiteit herwinnen. De eerste 3 tot 5 dagen na de behandeling moet men verhoogde wrijving (sporten, vrijen) en warmte (warme baden) vermijden. De eerste dagen kan er een lichte prikkeling waargenomen worden. Hiervoor kan men een verzachtende crème aanbrengen.

Mona Lisa Touch

Het effect van de MonaLisa Touch Laser is optimaal na 3 sessies met een interval van 4 tot 6 weken. Nadien volstaat gemiddeld een jaarlijkse onderhoudsbehandeling.

Deze behandeling , ontwikkeld in Milaan in 2009, werd (naast de Europese CE-markering) eind 2014 goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. De FDA stelt niet alleen hoge technische eisen, zoals op het vlak van veiligheid, maar controleert of het beoogde effect daadwerkelijk werd bewezen in klinische studies met patiënten.

Nuttige link: bijkomende informatie over deze laserbehandeling kan u vinden op www.monalisatouch.com.

En verder

Video

Pijn bij het vrijen.
Heel wat vrouwen (en mannen) ervaren pijn tijdens het vrijen. In deze video legt psycholoog/seksuoloog Aukje Schade uit hoe je pijnloos kunt vrijen. Hierbij geeft ze ook uitleg hoe pijn tijdens het vrijen ontstaat.

 

In deze video vertelt deskundige Annelize Goedbloed welke vaginale klachten vrouwen kunnen ervaren. Ze legt uit wat het verschil is tussen bacteriële vaginose en een schimmelinfectie zoals candida. Ook vertelt ze welke behandelingen kunnen worden toegepast bij verschillende klachten.Meer weten over de vagina en gynaecologie? Bekijk dan ook onze andere video's over dit onderwerp hier en kijk voor tekstuele informatie op http://www.gezondheidsplein.nl/zoek?q...
of http://www.gezondheidsplein.nl/aandoe...
of http://www.gezondheidsplein.nl/aandoe...

 

Oefeningen

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites/extra literatuurinformatie met meer info over de beschreven thematiek. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie.

Tips voor een leuker seksleven http://www.seksualiteit.nl/

Seksuele problemen blij de vrouw  Lees hier de infofolder

Website rond seksuele disfuncties http://www.seksueledisfuncties.nl/

Info over pijn bij het vrijen. http://www.seksualiteit.be/

Mona Lisa Touch http://www.drpatrickputtemans.be/nl/monalisatouch

Bekkenbodemoefeningen folder CM Lees hier verder

 

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de seksuologische problematiek om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die rond deze thematiek werken. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die specifiek rond deze problematiek werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op specialisatie problematiek' en kies 'kaart' of 'lijst' uit het menu aan de rechterkant.


logo creative commonsDisclaimer en copyrights klik hier  © De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). De informatie/foto's werden soms (letterlijk) ontleend aan andere internet/literatuurbronnen of zijn aangepast naar andere internet/literatuurbronnen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Er is geen enkel commercieel, doch louter een informatief en educatief opzet. De seksuologische hulpverleners op deze site zijn hier gratis geplaatst en betalen hiervoor geen vergoeding. Enkel professioneel afgestudeerde seksuologen en seksuologische hulpverleners kunnen opgenomen worden in de databank.  Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be  met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden.

Kennis is er om te delen, niet om te bezitten.