Algemene hulp en tips
Gehandicapt of niet, geniet van je seks! Ontspan en maak het bespreekbaar. Draag zelf een steentje bij aan je eigen geluk en tevredenheid! Een lichamelijke handicap en seksualiteit; nog steeds een taboe en daarmee moeilijk bespreekbaar. Dat geldt nog meer voor mensen waarbij seksualiteit niet (meer) vanzelfsprekend is. Dat is jammer, want wat is er natuurlijker dan seksualiteit?
Masturbatie
Soloseks is een geweldige manier om te ontdekken welke delen van je lichaam (nog) gevoelig zijn en om stoom af te blazen. Alleen moet je weten hoe het werkt en er fysiek toe in staat zijn. Bijvoorbeeld, sommige personen in een instelling masturberen dwangmatig, zelfs tot bloedens toe. Ze raken wel opgewonden, maar kunnen zichzelf niet tot een hoogtepunt brengen. Tot iemand hen leert hoe.
Door de beperking kan het praktisch moeilijk zijn om jezelf tot een hoogtepunt te brengen, maar er bestaan hulpmiddelen. Zoals een glijmiddel en de klassieke seksspeeltjes als een vibrator of een dildo. Ook kussens, armsteunen, verlengstukken en zelfs velcro kunnen helpen om toch de hand aan jezelf te slaan. In een instelling kunnen en mogen begeleiders de materiële voorwaarden scheppen om iemand te helpen om tot een orgasme te komen, bijvoorbeeld door hulpmiddelen te geven en de persoon goed te leggen. Ze mogen dat niet op eigen houtje doen, maar moeten dergelijke beslissingen in team nemen. Dat is een inbreuk op de privacy, maar het vormt een bescherming tegen mogelijk misbruik.
Seks met een ander
Vaak kunnen bepaalde standjes niet, maar is het niet bespreekbaar. Dan ontstaat er irritatie bij beide partijen. En vol overgave van de seks genieten, is er al snel niet meer bij. Dat maakt het niet makkelijk. Het kan snel tot seksuele problemen lijden. Men voelt zich schuldig als men de ander afwijst. Men gaat seks uit de weg, omdat men bang is voor de pijn of omdat men gewoonweg de energie er niet voor heeft. Of je doet wel aan seks, omdat je geen nee durft te zeggen tegen je partner. Je doet het dan tegen je zin in, omdat je de ander niet af durft te wijzen. Je raakt daardoor eenvoudig in een vicieuze cirkel. Dit kan een grote stempel op de relatie drukken of kan zelfs een breuk in je relatie betekenen. Je zult dus echt moeten aangeven wat wel en niet kan. Zoek samen naar standjes of een handelingen zoals beffen of vingeren, die wel kunnen. Als je het niet durft te zeggen, kan je wellicht wel je partner leiden met je handen of door je lichaamstaal.
Gelukkig kan je de liefde op ontelbare manieren bedrijven. Er zit wel één standje tussen dat past, ook in een rolstoel. Vooral orale seks is vaak haalbaarder dan de klassieke
penetratie. Of zoals een Amerikaanse gynaecoloog het ook uitdrukte tegen zijn faalangstige zoon: “Zo lang je een tong hebt, ben je nooit impotent!” Meestal kan een vrijpartij niet zo spontaan gebeuren als je wel zou willen, maar moet je de zaak plannen. Het is ook belangrijk dat je over alles openlijk praat met je partner, zeker als je je gegeneerd voelt over je lichaam of het verlies van controle erover. Onderzoek welke houdingen voor je het comfortabelst zijn als je veel pijn hebt of een lichamelijke beperking hebt.
Welke plekjes zijn het gevoeligst? Bijvoorbeeld, als je penis of vagina het niet meer zijn, worden je oren, billen of borsten het soms des te meer. Je huid is in feite één grote erogene zone, die je kunt strelen en laten strelen. Dat kan een heel krachtige uitwerking hebben die het gevoel van een orgasme benadert.
Neem eventueel voor het vrijen een pijnstiller of een geneesmiddel tegen hinderlijke symptomen zoals spasmen. Blaaskatheters en stomazakjes kun je vastplakken met tape op een plek waar ze niet in de weg zitten. Je kunt seks plannen na het natuurlijke ontlastingsmoment en waterafdrijvende middelen zoals koffie enkele uren voor het vrijen vermijden. Viagra helpt als de erectie niet sterk genoeg is. Er bestaan ook speciale ringen, steuncondooms en kunstpenissen. Een kussen onder de bips van het meisje kan ook al helpen om de penis gemakkelijker in te brengen.
Hulpmiddelen
Je kunt gebruik maken van hulpmiddelen. Deze kunnen gebruikt worden met of zonder partner. Op het internet zijn genoeg winkels te vinden die allerlei hulpmiddelen hebben. Van dildo’s tot glijmiddel, van sexy lingerie tot massagesetjes, het is allemaal te vinden. Seksualiteit gaat vooral om genieten.
Lichamelijke seksuele behoeften bij personen met een fysieke handicap bespreekbaar maken!
De onderwerpen relaties, seksualiteit en gezinsplanning zijn zaken die vooral in de adolescentie een rol gaan spelen bij mensen met een lichamelijke beperking. Zij hebben net als veel anderen (zonder beperking) de behoefte om zich te binden, om een huishouden te vormen en eventueel een gezin te stichten. Het is dan ook van belang dat ook aan deze onderwerpen aandacht wordt besteed binnen de begeleiding van mensen met een lichamelijke beperking. Zij zijn vaak gemotiveerd om hun mogelijkheden te kennen op deze gebieden, maar kunnen in hun zoektocht naar informatie hierover gehinderd worden door gevoelens van schaamte en sociale afkeuring. Het is immers voor vele anderen ook een levensfase waarin je graag succesvol wilt zijn, maar waarbij weinig zekerheden en garanties gegeven worden. Wanneer je daarnaast ook nog vragen hebt over je persoonlijke mogelijkheden en de beeldvorming van anderen over jou als lichamelijk beperkte persoon, dan groeit in veel gevallen de behoefte aan informatie en begeleiding.
Mensen met een fysieke beperking, eventuele partners en hulpverleners worstelen vaak met het gegeven hoe seksualiteit bespreekbaar te maken en vorm te geven. Seksualiteit heeft vaak te maken met privacy, beslotenheid en intimiteit. Het is belangrijk het stilzwijgen of negeren rond seksualiteit en mensen met een beperking of ziekte te doorbreken, met inachtneming van het recht op zelfbeschikking en privacy. In deze kan seksuologische hulpverlening een hulpmiddel zijn.
Mensen met een handicap zijn extra kwetsbaar voor misbruik, om verschillende redenen.
De misbruiker is meestal iemand die kickt op de macht die hij heeft over iemand die zwakker is dan hijzelf.
Het lichaam van personen met een handicap is “onteigend” en de grens van wat toelaatbaar is, is verschoven. Je lichaam wordt immers voortdurend door anderen gemanipuleerd voor onderzoeken, om het te behandelen, te wassen of te verzorgen. De grens tussen een puur verzorgende aanraking en een affectieve of seksuele aanraking wordt daardoor vager. Je hebt een aangeleerde kwetsbaarheid: je bent het niet gewoon om zelf over iets te beslissen, omdat dat door de omstandigheden meestal door anderen gedaan wordt. Je wordt afgeschermd van informatie over seksualiteit en kunt niet experimenteren, waardoor je minder snel potentieel gevaarlijke situaties herkent. Je weet vaak niet bij welke hulpverleningsinstantie je terecht kunt, omdat je handicap je isoleert. Verstandelijk gehandicapte vrouwen en meisjes lopen ook meer risico om binnen een relatie misbruikt te worden, of op zijn minst voor henzelf weinig bevredigende seks te hebben.
Anticonceptie
Als je fysiek niet in staat bent om zelf aan doeltreffende anticonceptie te raken, moet iemand dat samen met je regelen. Niet ieder middel is geschikt als je een handicap hebt, zodat je wellicht iets langer moet zoeken voor je de meest geschikte oplossing vindt. Bijvoorbeeld, wanneer je handen weinig beweeglijk zijn of als je niet kunt onthouden wanneer je je pilletje moet nemen, kan de prikpil beter zijn dan de gewone pil.
Het grootste risico op een ongewenste zwangerschap lopen licht verstandelijk gehandicapte vrouwen. Ze leven meestal in gezinsverband of zelfstandig en gaan zelfs uit werken, waardoor ze minder beschermd worden door de omgeving. Soms ontstaat de zwangerschap toch opzettelijk, omdat het meisje wel graag een kindje wil, maar de draagwijdte van die beslissing niet kan inschatten. Veilige en omkeerbare anticonceptiemethoden zijn de prikpil en het hormonenspiraaltje.
Via de website van de Rutgers Nisso Groep kunt u de brochure ’Voorbehoedmiddelen’ bestellen of downloaden. Deze is gemaakt in samenwerking met de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland. Bij elk voorbehoedmiddel staat aangegeven bij welke ziekte of handicap het minder geschikt is.
Seks is meer dan alleen de daad
Seks is niet alleen de daad zelf, maar ook de behoefte naar intimiteit, liefde, het vertrouwd zijn met elkaar, tederheid, intimiteit, plezier. Ontbreekt het daaraan, dan raakt men gauw depressief en krijg je meer problemen op andere vlakken. Het op een bevredigende manier omgaan met je seksualiteit kan een bron zijn van verhoogde zelfwaardering, die weer bijdraagt tot meer geluk en tevredenheid. Ook kan je zo weer eens genieten van je lichaam wat je normaal alleen maar last en pijn geeft.
Bronnen
http://www.handykept.nl
http://www.devoorzorg.be/
http://www.seksmeteenhandicap.nl/
Seks met een handicap. Uitzending van Hart van Nederland sbs6 met onderwerp seks met een handicap . Stichting Intermobiel zet zich in voor minder taboe over het onderwerp seks met een handicap.
.
Een partner zoeken
Dating voor personen met een handicap
Soms is het vinden van een partner moeilijk omdat je niet zoveel contacten hebt of omdat je je schaamt voor je handicap. Er zijn relatiebureaus die zich gespecialiseerd hebben in personen met een handicap of online relatiebureaus voor personen met een handicap.
http://www.duetrelatiebemiddeling.be (datingkantoor met hulp bij daten o.l.v. seksuologe)
http://www.parship.be/ (online daten)
http://nl.meetic.be/ (online daten)
http://datetoo.com/ (relatiebureau voor doven, slechthorenden, mensen met een handicap)
http://www.datingspecials.nl/dating-voor-mens...
http://www.datingvoormensenmeteenbeperking.nl/
http://www.datingwebsites.nl/dir/gehandicapte...
http://www.datemate.eu/ (daten voor personen met een handicap)
http://www.handicap-dating.nl/ (dating voor personen met een beperking)
http://www.dottie.be/ (dating voor mensen met een handicap) Dottie, is een vriendschapssite voor mensen met een beperking. Bij Dottie is populariteit, "wie de beste is of om het even wat", waardoor je je niet goed voelt niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je bij Dottie helemaal jezelf kan zijn, begrepen en geaccepteerd wordt, ongeacht je beperking of aandoening, want op Dottie is iedereen op zijn manier speciaal. Dottie streeft ernaar nieuwe kansen te geven aan een doelgroep die jammer genoeg meestal gediscrimineerd en vergeten wordt door de maatschappij. De “niet specials” die zelf in hun omgeving niet direct mensen met beperkingen of aandoeningen kennen, staan er niet altijd bij stil, dat deze mensen evenveel verlangen, maar dat het voor hen niet altijd zo voor de hand liggend is. Dottie is enkel gericht op leden met beperkingen of aandoeningen vanaf 14 jaar. Om de kwaliteit van Dottie te garanderen, worden de profielen eerst gecontroleerd alsook de foto’s vooraleer ze worden geactiveerd. Bijdragen zijn zeer beperkt.
Sekshulp via een seksuele dienstverlener
Seksuele dienstverlening of assistentie is seksueel contact met een gespecialiseerde dienstverlener, tegen betaling. Als je als persoon met een handicap geen partner hebt en graag seksueel contact wil hebben, kan je op die manier toch seks hebben. Seksuele dienstverlening is niet hetzelfde als prostitutie. Als persoon met een handicap kan je wel terecht bij sommige prostituees, maar er bestaan ook los daarvan gespecialiseerde hulpverleners. Dit zijn mensen die enkel werken met personen met een handicap (of senioren of mensen met een psychiatrisch probleem). Zij zijn vertrouwd met mensen met een handicap en maken duidelijke afspraken over inhoud, duur en prijs van het contact.
Je kan ze als persoon met een handicap zelf vragen of mensen die voor je zorgen kunnen dat doen. Er zijn zowel mannen als vrouwen die dit doen en zij kunnen gevraagd worden voor verschillende dingen: van leren masturberen tot het hebben van geslachtsgemeenschap. Seksuele dienstverlening is tot op vandaag niet wettelijk omdat het puur voor de wet lijkt op prostitutie. Maar in de schemerzone zijn er wel verenigingen actief die hierin bemiddelen.
Een seksuele dienstverlener - de Limburgse vrouw wil anoniem blijven - getuigt: “Wat wij doen, is zoveel meer dan seksualiteit. Veel van mijn klanten kunnen geen echte seks meer hebben. Dan zoek ik andere methodes om hun een goed gevoel te geven, zoals knuffels of strelingen. Mijn werk geeft me voldoening. De klanten zijn zo dankbaar en gelukkig na mijn bezoek.” (Bron : GVA 28/05/2010)
Sekszorg in Nederland
Sekszorg is seksuele dienstverlening voor mensen met een ernstige lichamelijke- of geestelijke beperking. Het wordt veelal gedaan door vrouwen met een achtergrond in de gezondheidszorg. Of sekszorg wordt vergoed, hangt af van de gemeente waarin de gehandicapte woont. (www.nieuwsuur.nl 8 mei 2013)
Aditi (Vlaanderen)
http://www.aditivzw.be/ Aditi vzw is een Vlaamse organisatie waar personen met een beperking terecht kunnen voor informatie, advies en praktische ondersteuning bij seksualiteit. De organisatie ondersteunt onder andere in vragen rond seksuele dienstverlening.
Gedurende één jaar deed Aditi vzw onderzoek betreffende seksuele dienstverlening aan personen met een beperking. Samen met een focusgroep van mensen met een beperking en een aantal seksuele dienstverleners stelden zij een werkkader op. Deze manier van werken legt de nadruk op open communicatie en kwaliteitsvolle dienstverlening. Aditi vzw werkt momenteel samen met een groep seksuele dienstverleners die zich specifiek engageren in het werken met mensen met een beperking. Hoe werkt aditi. Klik hier voor meer info.
Meer info over seksuele dienstverleners
Vlaanderen
http://www.aditivzw.be
http://www.wvavzw.be
http://www.gezinenhandicap.be
http://www.hintoostvlaanderen.be
http://www.sensoa.be
Nederland
http://www.flekszorg.nl
http://www.deschildpad.nl
http://www.stichtingsar.nl
http://www.boanncoaching.nl
http://www.seksualiteit.nl/