Als een jongen verliefd wordt op een jongen en hem lichamelijk aantrekkelijk vindt is hij homo. Een meisje dat verliefd wordt op een meisje en haar lichamelijk aantrekkelijk vindt is lesbisch. Wie zowel homoseksuele als heteroseksuele gedragingen en gevoelens heeft is biseksueel. Homo’s, lesbiennes en biseksuelen noemen zich ook holebi’s.
Wetenschappelijk onderzoek toont dat minstens één op twintig ouders een homoseksueel, lesbisch of biseksueel kind heeft. Vijf tot tien procent van de bevolking is holebi. Homoseksualiteit is aanwezig in alle rangen en standen, in alle culturen, alle periodes in de geschiedenis. Het is niet altijd makkelijk voor ouders om te aanvaarden dat hun kind ‘anders’ is. Sommige ouders wijzen hun homoseksueel kind af. Anderen gaan via gesprekken op zoek naar de onbekende gevoelens van hun kind.
Er bestaan allerlei theorieën over het ontstaan van homoseksualiteit. Veel van die theorieën worden fel bestreden. Is homoseksualiteit aangeboren of tijdens de jeugd verworven? Is homoseksuele geaardheid iets van de laatste paar eeuwen, of is zij er altijd al geweest? Hebben alle homoseksuelen iets gemeenschappelijks, afgezien van hun seksuele aanleg? Is het ontstaan van een homoseksuele aanleg bij mannen vergelijkbaar met het ontstaan van een lesbische geaardheid bij vrouwen? Over deze en verwante vraagstukken werd en wordt veel gediscussieerd. Er is nog geen verklaring op tafel gekomen die aanspraak kan maken op algemene geldigheid.
Aanvaarding
Het besef zich aangetrokken te voelen tot iemand van hetzelfde geslacht zal pas na een moeizaam proces uitmonden in het opbouwen van een volwaardige seksuele identiteit en een positieve waardering van deze seksuele identiteit.
Tijdens de puberteit zoeken jongeren hun seksuele voorkeur. Wat gebeurt er in het hoofd van een homoseksueel kind? Elk kind zoekt zijn eigen weg en elk proces verloopt anders. Veel hangt af van hoe zijn omgeving, zijn vrienden en ouders denken en hoe ze reageren.
[1] de verwarring: de jongere ervaart een fantasie, een opgewonden of verliefd gevoel, maar dan komt de verwarring. Hij voelt zich onzeker. Als thuis niet over homoseksualiteit wordt gepraat, denkt hij dat dit ‘verkeerd’ is. Hij verbergt zijn gevoelens. Vaak volgen lichamelijke klachten en leerproblemen.
[2] de vragen: wat betekent holebi-zijn? Hoe kan je dat beleven? Door gebrek aan openheid is informatie niet makkelijk te vinden. De jongere zoekt figuren waarmee hij zich kan vergelijken, maar vindt ze niet. Hij sluit zich af en is vaak prikkelbaar.
[3] toegeven: de jongere geeft aan zichzelf toe dat hij holebi is. Soms keurt hij zijn gevoelens niet goed.
[4] aanvaarden: de jongere gaat zich beter in zijn vel voelen zoals hij is. Meestal gebeurt dit na het secundair onderwijs. Voor de buitenwereld houdt hij zijn homoseksualiteit meestal nog geheim.
[5] coming out: de ‘mijlpaal’, ‘openbaring’, de ‘bevrijding’ voor vele holebi’s. Hij kan nu voor het eerst vrijuit praten en doen. Hij hoeft niet bang te zijn om zich te verraden.
Coming out
Coming-out (een verkorting van ‘coming out of the closet’) is een Engelse uitdrukking. Het houdt in dat je aan je omgeving vertelt dat je transgender, homo, lesbisch, bi, ... bent, of dat je (ook) op mensen van hetzelfde geslacht valt. In het Nederlands gebruiken we ook vaak de uitdrukking: ‘uit de kast komen’.
Coming-out wordt soms gepropageerd als een logische stap en in de kast blijven als een onderdrukking van je persoonlijkheid. Het kan een absolute bevrijding zijn om het gewoon te kunnen vertellen, om geen schrik meer te hebben dat je je verspreekt, om openlijk over je (vriend)in te kunnen vertellen. Maar of je je coming-out doet of niet moet een persoonlijke beslissing zijn en moet op je eigen initiatief plaats vinden. Voor sommigen is het helemaal geen optie omdat de omgeving het niet toelaat, omdat je er zelf niet aan toe bent, of omdat je daar helemaal geen zin in hebt. Het is dus een eigen keuze om dit al dan niet te doen.
Velen vinden het sowieso moeilijk om over hun gevoelens te praten met mensen in hun directe omgeving. Uit de kast komen is niet altijd makkelijk, je hebt er wel wat moed voor nodig. En het is niet iets dat eenmalig gebeurt. Telkens je nieuwe vrienden, klasgenoten, collega’s,… in je leven krijgt, kan je opnieuw de afweging maken of je uit de kast komt of niet. Het wordt na verloop van tijd wel aanzienlijk makkelijker. De tegenstelling tussen in en uit de kast suggereert alles-of-niets, terwijl het in werkelijkheid dus gecompliceerder ligt.
De eerste coming-out is veruit de moeilijkste, kies hiervoor best een vertrouwenspersoon. De meeste naasten hebben even wat tijd nodig om deze informatie te verwerken. Bedenk op voorhand waar of bij wie je terecht kan na het gesprek. Het is een grote stap, zorg dat je er klaar voor bent eer je er aan begint. Veel mensen weten waar je doorheen gaat, je kan ook steun bij hen vinden. Hier alvast een aantal plaatsen waar je terecht kan:
Holebifoon, hier kan je anoniem je verhaal kwijt en vragen stellen.
Wel Jong Niet Hetero en haar lokale groepen, hier kan je op de site en het forum al een aantal dingen opzoeken, tevens kan je naar de lokale groepen gaan voor ondersteuning.
Verenigingen aangesloten bij çavaria.
www.jongenout.nl , Verhalen van anderen kunnen je misschien helpen of steun geven.
Sinds 1988 wordt internationaal op 11 oktober de Coming Out Day gevierd.
Problemen
Onderzoek naar het welbevinden van holebi's en transgenderpersonen wijst ons op een specifieke kwetsbaarheid. Het Zzzip-onderzoek (Ugent, 2006) bevroeg meer dan 3000 holebi's. Dit onderzoek toonde aan dat vooral jonge en oudere holebi's regelmatig kampen met depressieve gedachten en gevoelens. Het Welebi-onderzoek (VUB, 2009) nam de doelgroep jonge lesbische en bi vrouwen onder de loep. De zelfdodingscijfers bij deze doelgroep bleken uitzonderlijk hoog te liggen. Vooral jonge en oudere holebi's kampen regelmatig met depressieve gedachten en gevoelens. Het onderzoek 'Leven als transgender' (IGVM, 2009) bracht de kwetsbaarheid van transgenderpersonen in kaart.Transgenderpersonen bleken frequent geconfronteerd te worden met discriminatie, werkloosheid en zelfdoding.
Bronnen
http://www.cavaria.be
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homoseksualiteit
http://www.klasse.be/ouders/