Wat?

Wat is de sensate-focustherapie?  De therapie is oorspronkelijk ontwikkeld door de het bekende sekstherapeutisch koppel Masters & Johnson en is later door anderen uitgebreid met verschillende sekstherapeutische, cognitieve en partnerrelatietherapeutische interventies.

Een goed seksleven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms lukt het niet om plezier te beleven aan het vrijen. Maar vrijen is te leren, bijvoorbeeld met behulp van de sensate-focustherapie, aldus de aanhangers van deze beweging. De therapie is vooral bedoeld voor stellen waar geen lichamelijke oorzaak voor het seksueel dysfunctioneren gevonden wordt, maar waar het probleem eerder psychisch of relationeel van aard is..

Sensate focus is gericht op ontspanning en elkaar seksueel 'ontdekken'. Het zijn streeloefeningen die u thuis kunt doen. Zo leert u door deze oefeningen bijvoorbeeld wat u prettig vindt, hoe u uw faalangst overwint of hoe u omgaat met negatieve gevoelens. Bij deze therapie is het orgasme geen einddoel. Het gaat er om dat u en uw partner eerst van het vrijen zelf leren genieten. De partners zijn afwisselend 'gever' en 'ontvanger' van de streeloefeningen. Sensate-focus wordt vaak toegepast bij de behandeling van seksuele problemen, zoals een verschil in verlangen. (zie ook: opwindingsstoornis bij vrouwen, erectiestoornissen, te snel klaarkomen en orgasmestoornissen).

De sensate-focustherapie bestaat uit verschillende fasen:

  1. U en uw partner strelen elkaars lichaam. Borsten en geslachtsdelen mogen niet aangeraakt worden.
  2. Geniet u beiden van deze strelingen, dan mogen ook de borsten en geslachtsdelen worden aangeraakt. Seks mag nog even niet.
  3. Worden u en uw partner steeds vaker opgewonden tijdens het strelen? Dan oefent u vervolgens samen verschillende 'standjes' om te vrijen. Zo ontdekt u wat u beiden prettig vindt. 
  4. Aan het eind van de therapie mag u ook seks hebben.

 

Gekoppeld aan deze therapie is er seksuele voorlichting, een coïtusverbod en een aantal sensate-oefeningen.  Een belangrijk element in deze oefeningen is het tegengaan van toeschouwergedrag, het verminderen van prestatiegericht gedrag en het aanpakken van de daaraan ten grondslag liggende inadequate cognities en verwachtingen.
Aanvullende sekstherapeutische interventies zijn bijvoorbeeld :

  • oefeningen waarin het opzoeken van seksuele prikkels wordt aangemoedigd (vb oefeningen rond seksuele fantasietraining en erotische prikkels opzoeken); 
  • oefeningen die het bereiken van een orgasme door de vrouw kunnen bevorderen zoals masturbatieoefeningen voor de vrouw;
  • oefeningen voor de man om zijn ejaculatie uit te stellen (leren om niet te snel klaar te komen en prikkeling van de penis door je partner als je te snel klaarkomt);
  • de zogenoemde coital alignment technique voor optimale clitorale stimulatie tijden coïtus  :

Klik hier voor een overzicht van een aantal oefeningen bij seksuele dysfuncties   Kies in het menu voor oefeningen!

Informeer bij een seksuologisch hulpverlener naar de mogelijkheden voor deze therapie.

 

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites met meer info over de beschreven therapie. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sensate_focusing
http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=65069
http://www.couplesintimacy.com/
http://www.soc.ucsb.edu/sexinfo/article/sensa...
http://www.youtube.com/watch?v=7vugUI4mDe0

Klik hier voor oefeningen in sensate focus therapie

 

 

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de therapievorm om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die deze therapievorm toepassen. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die met deze methode werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op therapievorm' uit het menu aan de rechterkant.


logo creative commonsDisclaimer en copyrights klik hier  © De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). De informatie/foto's werden soms (letterlijk) ontleend aan andere internet/literatuurbronnen of zijn aangepast naar andere internet/literatuurbronnen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Er is geen enkel commercieel, doch louter een informatief en educatief opzet. De seksuologische hulpverleners op deze site zijn hier gratis geplaatst en betalen hiervoor geen vergoeding. Enkel professioneel afgestudeerde seksuologen en seksuologische hulpverleners kunnen opgenomen worden in de databank.  Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be  met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden.

Kennis is er om te delen, niet om te bezitten.