Wat?

Sommige mensen verkiezen om een therapeutische relatie aan te gaan, liggend op een sofa of zittend op een gemakkelijke stoel. Prof. Austin " Ozzie " Gontang krijgt als therapeut de beste resultaten als hij en cliënten loopschoenen aantrekken en samen in de natuur gaan joggen. Gontang , een psychotherapeut , marathonloper , en directeur van de San Diego Marathon Clinic , is van oordeel dat  het praten met anderen tijdens het hardlopen of wandelen kan helpen om je gedachten te veranderen en je een andere kijk te geven op hoe je ervoor kiest om om te gaan met boosheid , verdriet , of trauma. Runningtherapie is het inzetten van hardlopen ten behoeve van het (overbelaste) brein. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten er van zal je met name op psychisch gebied ervaren. Het is expliciet geen therapievorm waarbij uitvoerig wordt gesproken.

Steeds meer wordt hardlopen gebruikt als mogelijkheid om psychische klachten te behandelen

U moet niet zwaar klinisch depressief of ernstig verontrust te zijn om te kunnen profiteren van " bewegingstherapie aldus Gontang.  Door samen te lopen en af te zien en in de natuur te vertoeven en op fysiek vlak grenzen te verleggen, bouw je een band op, je vertrouwt elkaar mee en bent meer bereid om tijdens het lopen je ziek bloot te leggen.  Talrijke studies hebben aangetoond dat lopen de neurotransmitters serotonine , dopamine , epinefrine en beta - endorfine  stimuleren, die stemming doen verbeteren en depressie en angst verminderen.  In deze gemoedstoestand , zijn ze meer in staat om gedachten en gevoelens te openbaren.

Gontang werkte onder Tad Kostrubala , MD , die de term "running therapeut " in zijn 1976 boek The Joy of Running  introduceerde.  Uit het onderzoek van Dr Kostrubala bleek dat als therapeuten en patiënten samen joggen, angst en geblokkeerde gedachten verdwijnen.   Met slechts 20 tot 30 minuten van krachtige loopoefening krijg je vijf of zes uur van blijvende gevolgen - het verminderen van angst , boosheid , vermoeidheid , en andere negatieve emoties . "

UIt onderzoek van Dr Trivedi blijkt dat een bepaalde dosis ( 30 tot 35 minuten , drie of vier keer per week ) en intensiteit ( matig tot hoog ) van de oefening, het meest effectief is voor het verlichten van gevoelens van verdriet en prikkelbaarheid .

McGann deed onderzoek naar het effect van lopen bij een groep van kinderen en jongeren met de diagnose depressie of angst bij het Credit Valley Hospital 's Child and Family Clinic in Missassauga , Ontario 

Voor sommige mensen, werkt lopen net  zo goed als voorgeschreven anti-depressiva om de symptomen geassocieerd met angst en depressie te verlichten. Na slechts een paar minuten van het lopen worden endorfine, of feel-good hormonen, vrijgegeven in de hersenen en blijven deze circuleren nadat de training is voltooid.

Hardlopen is ook goed voor stress. Stress is een aandoening die leidt tot of bijdraagt ​​aan een aantal fysieke en psychische omstandigheden. Door te rennen, dwing je je lichaam om energie vrij te maken door lichamelijke inspanning, waardoor het stress verlicht. Hardlopen induceert ook zweten die giftige stoffen die geproduceerd tijdens stress, afvoert. Wetenschappelijk onderzoek laat overtuigend zien dat regelmatig bewegen de mens goed doet. Dat brengt een aantal processen in ons lichaam opgang, die stoffen produceren waardoor we ons prettiger gaan voelen. De beweger krijgt daarbij een toename in conditie en zelfvertrouwen en een afname van onzekerheid, angsten en depressie. We kunnen letterlijk de stress uit ons lijf lopen.

Kate Hays , PhD , is de auteur van Working It Out : Ze betrekt loopoefeningen in psychotherapie en sportpsychologie.  De hypothese is dat ritmische oefening , zoals lopen of wandelen, bevorderlijk kan zijn voor het proces van zelfontdekking.  Sommige patiënten kunnen angstig worden wanneer ze geconfronteerd worden met een traditioneel zittende , face-to - face interactie. Parallel wandelen of lopen met visuele afleiding kan zorgen voor gemakkelijker engagement.

Cathy Brooks - Fincher , een Brentwood , Tenn - gebaseerde licentie klinische maatschappelijk werker met 20 jaar ervaring , heeft ook geconstateerd dat dit waar is . Een fervent hardloper en sporter , heeft zij geconstateerd dat patiënten op alle niveaus van fitness kunnen profiteren van frisse lucht en beweging als het gaat om het verwerken van hun gevoelens . Ze begon aanvankelijk met lopen en praten therapie met tieners die waren een harde tijd openstelling.  Brooks - Fincher prijst ook de ' helende kracht van de natuur . " Ze zegt dat veel patiënten de associatie  maken van het buiten zijn met recreatie en vakantie, twee zeer positieve dingen die de meeste mensen meer willen beleven .

In Leuven combineert Caroline Delplancke als erkend psycholoog en ex-topsporter (100mhorden, 13"38, BELTop10 AllerTijden), haar ervaring en kennis uit de Atletiek- Psychologie en Farmaceutische Oncologie-wereld tot MindfulRunLeuven. MindfulRunLeuven staat voor MindfulRun / Krachtgericht Coachen, LoopbaanCoaching/Outplacement en CoachingTheCoach. Mindful lopen klinkt als een contradictie.  Tussen het hijgen en puffen en zweten kan je eigenlijk moeilijk mentale rust vinden.  Bij mindful lopen komt je hoofd tot rust en laat je de gedachtenstroom voor wat hij is.  Mindful lopen begint vanuit de vriendelijkheid voor jezelf.  Dat begint al met het tempo aan te passen. Bij mindful lopen wordt er langzaam gelopen waarbij men ademt door de neus. Door de neus ademen werkt als een natuurlijke snelheidsbegrenzer. Je ademt een kleinere hoeveelheid lucht in waardoor je niet sneller kan lopen dan goed voor je is.  Je voelt meteen aan waar je limieten liggen en leert naar je lichaam luisteren.  Caroline raadt aan om ritmisch te ademen : vier tellen in, vier tellen uit.  Zo'n neusademhaling vergt concentratie en werkt heel doeltreffend om die stroom aan gedachten, waaronder heel wat rommel,  te laten passeren zonder er door in beslag genomen te worden.  Ook tellen is een efficiënte methode voor meer rust in je hoofd.  Zo moet je ook tellen hoeveel keer je op je rechtervoet landt en dat volhouden tot je aan honderd zit.  Er wordt niet naar muziek geluisterd maar vooral gekeken naar wat er zich rondom jou in de natuur afspeelt.  Een toploopprestatie neerzetten, daar draait het bij mindful lopen niet om.  Relatieproblemen, vermoeidheid, stress, gejaagdheid... het scala aan klachten waarvoor mensen hun heil in mindful lopen zoeken, is breed.  Mindfulness betekent in het hier en nu zijn en de dingen aanvaarden zoals ze zijn.  Lopen heeft daarbij een magische werking : het zet je lijf en geest in beweging.  (Goed Gevoel, december 2017)

Lopen als therapie kan worden ingezet als medicijn tegen psychische klachten zoals een depressie of angststoornis schrijft ook Mens en Gezondheid. Het nadeel van medicijnen is dat ze verslavend zijn. Het effect van de medicijnen wordt echter steeds minder. Je gevoel vlakt af, en hiermee is het met passie en initiatieven nemen ook gauw gedaan. 'Running therapie' of 'therapeutisch lopen'  is een veel beter middel voor een opgewekte en positieve geest. Er zijn geen last van bijwerkingen zoals de bekende bijwerkingen bij anti-depressiva (geen zin in seks, gewichtstoename). In combinatie met een voedingspatroon die bepaalde neurotransmitters vrijmaakt en zo het geluksgevoel verhoogt zorgt running therapie voor nog betere resultaten.  Het seksleven van de mens wordt in grote mate bepaald door hormonen. Hormonen bepalen bijvoorbeeld heel wat zaken omtrent onze seksuele gevoelens.. En dan niet alleen de geslachtshormonen maar wel een goed verloop van het totale hormonale proces. De hypothalamus staat in nauw contact met de hersenschors. In de hersenschors worden alle gebeurtenissen verwerkt. Elke storing hiervan, en van de dialoog tussen hormonen, hebben invloed op onze zin in seks. Oestrogeen zorgt voor een betere doorbloeding. De oestrogenen sturen de doorbloeding van het vaginaslijmvlies aan, en in het midden van de cyclus bereikt het vaginaslijmvlies de hoogste doorbloeding. Het is dan ook in deze periode dat vrouwen meer zin in seks hebben.

Testosteron beïnvloedt niet alleen de potentie en de zin in seks, maar ook de vorming van rode bloedlichaampjes, de botstofwisseling, de opbouw van eiwit en spiermassa, de vetverdeling. Ook heeft testosteron invloed op de stemming en intellectuele vermogens. De  aanmaak van de neurotransmitters serotonine , dopamine , epinefrine en beta - endorfine heeft zowel rechtstreeks als onrechtstreeks invloed op het seksleven. Wanneer er seksuele problemen zijn bij een koppel kunnen deze neurotransmitters voor een extra boost zorgen. Onrechtstreeks zal de persoon die loopt een betere lichamelijke conditie krijgen en daarenboven een fitter hoofd en een blijer gevoel zodat er een positieve stemming ontstaat die zowel seksleven als relatieleven kan stimuleren.

De therapeut kan naast het individueel lopen met een cliënt, met het koppel lopen om te zien hoe ze naar elkaar reageren als de een of ander niet meekan, te hard of te stil loopt, het dreigt op te geven, enz.  Door te lopen confronteer je mensen met hun eigen fysieke en mentale grenzen en dat brengt openheid, soms ook verzet, weerstand en agressie maar het is een optimale basis om het koppel in een niet artificiële situatie te zien, zoals in een wachtkamer. Wanneer er terug een positieve band is gecreeërd tussen de partners, kunnen ze als opdracht krijgen om samen te gaan lopen zonder dat er prestratiedruk wordt opgelegd; via het samen lopen kunnen terug gesprekken op gang komen en kan dit therapeutisch werken. Uiteraard moet je geen wonderen verwachten van samen gaan joggen. Maar het is een alternatief voor het uren op een stoel tegenover elkaar zitten en het dan puren naar emoties, gevoelens en frustraties.

Runningtherapie heeft een hele reeks positieve effecten.

Op korte termijn worden bij runningtherapie volgende psychologische effecten vastgesteld:

·verhoging van het positief welbevinden.

·het bekomen van een hogere zelfwaardering.

·het ervaren van het ontspannen actief in beweging zijn.

·het aanleren om uitgerust te zijn na de inspanning.

·de positieve ervaring van het buiten komen en bewegen.

·het leren leggen van nieuwe sociale contacten

Op lange termijn kunnen we volgende fysiologische effecten toeschrijven aan runningtherapie:

·een verbeterde algemene conditie

·het beter functioneren van hart en bloedvaten.

·een verbeterde longfunctie

·de vermindering van lichamelijke klachten

·een betere nachtrust

.men ontwikkelt meer wilskracht en gaat positiever tegen dingen aan kijken

.men krijgt een positiever zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en men raakt meer gemotiveerd.

Dating

Volgens de datingsite Elitedating is sport niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor je liefdesleven. Volgens hun onderzoek maken Belgische singles meer kans op een lief als ze regelmatig de fitness induiken. Sporten heeft een een positieve invloed op ons humeur en ons zelfvertrouwen. Na het het bewegen voelt bijna de helft van de ondervraagde daters zich energiek en klaar om uit te gaan, wat helpt bij het zoeken naar een potentiële date aldus het onderzoek.  Daarnaast vinden Belgische singles mensen die een sport beoefenen ook een stuk aantrekkelijker dan mensen die geen sport beoefenen. Hier gaat het maar liefst over 88%. Een derde van de singles had ook wel eens een afspraakje met iemand versierd door middel van sport : sportverenigingen en outdoor activiteiten zijn populaire ontmoetingsplekken.

Bronnen

http://m.runnersworld.com/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl

http://www.runningtherapie.be

http://www.gva.be

 

 

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites met meer info over de beschreven therapie. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie.

Boek : Runningtherapie http://www.bol.com/nl/p/runningtherapie/1001004006043366/

http://www.runningtherapie.nl/

http://www.brainactivity.nl

http://www.blessure-aanwijzer.nl/runningtherapie.htm

http://www.biomedcentral.com/1471-2458/12/50 (Effect of running on depression)

https://www.dejutters.com/behandelingen/running-therapy

http://www.runningtherapie.be/

http://www.runningtherapie-nederland.nl

http://multidays.com/running-as-therapy-shannon-mcginn/

http://mindfulrunleuven.be/

 

 

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de therapievorm om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die deze therapievorm toepassen. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die met deze methode werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op therapievorm' uit het menu aan de rechterkant.


logo creative commonsDisclaimer en copyrights klik hier  © De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). De informatie/foto's werden soms (letterlijk) ontleend aan andere internet/literatuurbronnen of zijn aangepast naar andere internet/literatuurbronnen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Er is geen enkel commercieel, doch louter een informatief en educatief opzet. De seksuologische hulpverleners op deze site zijn hier gratis geplaatst en betalen hiervoor geen vergoeding. Enkel professioneel afgestudeerde seksuologen en seksuologische hulpverleners kunnen opgenomen worden in de databank.  Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be  met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden.

Kennis is er om te delen, niet om te bezitten.