Bent u ontevreden over uw seksleven of uw relatie in het algemeen? Dan bent u niet de enige. Bijna de helft van de Belgen en Nederlanders is niet helemaal tevreden over zijn of haar seksleven en/of de relatie. Maar praten over seksuele en relatieproblemen is nog steeds een groot taboe. Dat is jammer, want vaak is er wel wat aan te doen. Het helpt al als u weet waar het probleem vandaan komt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u slechte ervaringen hebt met seks. Of misschien schaamt u zich voor uw seksuele gevoelens? Het kan ook zijn dat u met uw partner niet goed over dit soort dingen kunt praten. Of misschien hebt u wel zin in seks, maar werkt uw lichaam niet mee? Zo kunnen er allerlei oorzaken zijn voor seksuele problemen.

Vragen en problemen rond seksualiteit zijn erg uiteenlopend en dikwijls erg verweven met relationele thema's. Je voelt je niet gelukkig binnen jullie seksualiteit, hoewel er op zich eigenlijk niks misloopt? Het kan zijn dat jij graag meer, of juist minder vrijt, of dat je het gewoon liever op een andere manier doet? Soms heb je het gevoel dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met jou verlangens? Het kan ook zijn dat er niet sprake is van 'seksuele onvrede', maar van een 'dysfunctie': er loopt objectief iets mis.

Voor welke klachten ga je naar een seksuologisch hulpverlener?

De vragen en problemen waarmee je bij de seksuologisch hulpverlenerog terecht kunt, zijn heel verschillend. Het betreft bijvoorbeeld erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin meer hebben om te vrijen of te hoge libido.  Maar ook als je vragen hebt in verband met je seksuele voorkeur, seks en ouder worden, of als je seksualiteit anders bent gaan ervaren door ziekte of handicap/beperking of als het problemen in de relatie geeft. Soms is het seksueel probleem niet het echte probleem maar zijn er problemen rond het vinden van een partner, zelfbeeld, tevredenheid met zichzelf, identiteit, verschil in opvattingen omtrent seksualiteit met de kinderen, enz.

Er zijn veel mensen met vragen of problemen op het gebied van relaties en seksualiteit waar zij zelf niet uitkomen. Bovendien is het vaak geen makkelijk onderwerp om over te praten. Als je er wel over wilt praten, kun je overwegen om een seksuologisch hulpverlener te raadplegen. Je kan alleen gaan of met je partner. Dat is allebei mogelijk.

Als er relatieproblemen zijn of spanningen binnen de relatie, staat dit een bevredigende seksuele relatie met de partner behoorlijk in de weg. Zodra er binnen de relatie steun, begrip en een liefdevolle sfeer heerst, zal een man en/of vrouw beter in staat zijn van de seks kunnen genieten. Een man/vrouw zal juist meer steun geven, begrip tonen en liefdevoller zijn zodra de seks goed is. Ook met relatieproblemen is een seksuologisch hulpvelerner een uitstekende manier om de problemen op te lossen.

De meeste seksuologische hulpverleners behandelen een hele waaier aan relationele problematieken en seksuologische klachten. Sommigen zijn gespecialiseerd in één of meerdere domeinen. U vindt in het zoekgedeelte een link waarmee u een hulpverlener kunt zoeken voor één of meerdere specifieke problematieken zoals bijvoorbeeld vaginisme, erectieproblemen, geen zin in seks, genderproblematiek, handicap, opvoeding, enz. Mocht u niemand vinden voor deze problematiek in uw regio, aarzel dan niet een andere hulpverlener te contacteren. Vaak is hij/zij ook thuis in de materie maar heeft betrokkene dit niet expliciet vermeld. Ofwel kan de hulpverlener u na een intake gesprek doorverwijzen naar een meer in deze problematiek gespecialiseerde seksuologische hulpverlener.

Klik hier voor een lijst met problemen waarvoor u bij een seksuologisch hulpverlener o.a. terecht kunt. Er zijn uiteraard nog meer problematieken dan hieronder opgesomd. Klik op een item om meteen seksuologische hulpverleners te vinden die in deze problematiek gespecialiseerd zijn. Wilt u meer weten over de problematieken klik dan bovenaan in het menu op wetenschappelijke info en kies 'seksuologische problemen'.

Relatieproblemen

Het is niet gek om een relatieprobleem te hebben. Dat komt veel voor, misschien vaker dan je denkt. Bedenk maar eens wat er zo al op een relatie, huwelijk of gezin afkomt…. Drukke agenda’s, veel verantwoordelijkheden, de vele rollen die we hebben als ouder/partner/ collega/ familielid/ vriend(in)/…, werkproblemen, problemen rondom intimiteit, gezondheid en nog veel meer. Het is een pijnlijke ervaring als je elkaar als partners uit het oog verliest en elkaar niet meer goed verstaat.
Misschien moeilijk te geloven, maar het is goed om te beseffen dat een positieve toekomst samen wel degelijk mogelijk is.

Beroepsgeheim

Een hulpverlener is bovendien gebonden aan beroepsgeheim en mag onder geen enkel beding informatie die u hem/haar toevertrouwt bekend maken aan derden. Indien hij/zij dat toch doet is hij/zij als hulpverlener strafbaar. Het strookt overigens ook niet met de deontologische code.  Alleen met uw uitdrukkelijke (bij voorkeur schriftelijke) toestemming mag de seksuologische hulpverlener de informatie die u heeft toevertrouwt doorgeven aan anderen, bijvoorbeeld een andere hulpverlener of personen of instanties die op zoek zijn naar informatie voor reportages, media, enz. 

Ook het maken van video of audio-opnamen is strikt verboden en strafbaar.  Waarschijnlijk zal de hulpverlener wel notities nemen. Een seksuologisch hulpverlener ontvangt meerdere cliënten en om bij uw volgende bezoek terug de draad te kunnen opnemen, zal de hulpverlener de voornaamste dingen noteren en in een beveiligd archief bewaren.  U heeft altijd het recht inzage te vragen in het dossier dat uw seksuologische hulpverlener van u aanlegt.

Waar vind ik meer info over seksuele en relationele problemen?

Op de website http://www.seksualiteit.nl en http://www.seksualiteit.be vindt u via tekst en videofilmpjes heel veel uitleg over seksuele problemen en hoe er mee omgaan.

Klachten

Lees onder het menu-item 'deontologie/klachten' wat u moet doen als u niet tevreden bent over de hulpverlening , de diagnosestelling, de aanpak, de prijs die werd aangerekend, enz..

 


logo creative commonsDisclaimer en copyrights klik hier  © De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). De informatie/foto's werden soms (letterlijk) ontleend aan andere internet/literatuurbronnen of zijn aangepast naar andere internet/literatuurbronnen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Er is geen enkel commercieel, doch louter een informatief en educatief opzet. De seksuologische hulpverleners op deze site zijn hier gratis geplaatst en betalen hiervoor geen vergoeding. Enkel professioneel afgestudeerde seksuologen en seksuologische hulpverleners kunnen opgenomen worden in de databank.  Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be  met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden.

Kennis is er om te delen, niet om te bezitten.